Energy Policy Tracker’ın G20 ülkelerinin enerji yatırımlarına ilişkin analizinden yaptığı derlemeye göre, Ocak 2020-Ağustos 2021 döneminde G20 ülkelerinin sadece fosil yakıtlara yaptığı yatırımın tutarı 269 milyar dolar oldu.
Çalışmada ülkelerin gerçekleştirdiği yatırımlar, enerji kaynaklarına ve iklim hedeflerini karşılama seviyesine göre beş sınıfta ele alındı.
Salgın döneminde, enerji üretiminde iklim ve çevre kirliliği endişelerini göz ardı eden petrol, doğal gaz, kömür, gri hidrojen ve fosil kaynaklı elektrik üretimini kapsayan yakıtlara 247,41 milyar dolar yatırım yapıldı.
Petrol, doğal gaz, mavi hidrojen ve kömür gibi yakıtlara ise 49,03 milyar dolar yatırım gerçekleştirildi.
Karbon salımı çok düşük ve çevreye yan etkileri göz ardı edilebilecek düzeyde bulunan, ülkelerin düşük karbon hedeflerini kısmen benimseyen ancak küresel çevre hedeflerini önemli ölçüde etkilemeyen “koşulsuz yenilenebilir enerji” sınıfındaki güneş, rüzgar, hidrolik ve jeotermal enerji yatırımları 53,81 milyar dolar olarak hesaplandı.
Söz konusu dönemde çevre politikaları konusunda çok net olmayan ancak fosil yakıtlardan temiz enerjiye dönüşümü destekleyen “koşullu yenilenebilir” enerji kaynaklarında ise 173,40 milyar dolar yatırım gerçekleştirildi. Enerji dönüşümünün önemli bileşenleri olan elektrikli araçlar, hidrojen kullanımı, büyük ölçekli hidroelektrik santraller, akıllı şebeke ve ilgili teknolojiler bu sınıfta yer aldı.
Nükleer enerji, biyokütle ve biyogaz kaynaklarının yer aldığı diğer bir alanda ise G20 ülkelerinin 134,13 milyar dolar yatırım gerçekleştirdiği görüldü.
Böylelikle aralarında ABD, Türkiye ve Almanya gibi ülkelerin bulunduğu G20 ülkelerinin Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana farklı enerji kaynaklarına yaptıkları yatırımın tutarı 658 milyar dolara ulaştı.
Türkiye’nin ise salgının başından bu yana enerji üretiminde petrol, doğal gaz, kömür, gri hidrojen ve fosil kaynaklı elektrik üretimini de kapsayan yakıtlara 14,09 milyar dolar, fosil yakıtlardan temiz enerjiye dönüşümü destekleyen “koşullu yenilenebilir” enerji kaynaklarına ise 71,26 milyon dolar yatırım gerçekleştirdiği açıklandı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…