Fransız Kültür Merkezi, 22 Mart – 27 Nisan 2019 tarihleri arasında, küratörlüğünü Merih Akoğul’un üstlendiği “YOLDA” sergisine ev sahipliği yapıyor.
Sergi, etkinliklerini 1978-1989 yılları arasında sürdüren Grup f, FOG Fotoğraf Grubu ve Grup 9’dan toplam 24 fotoğrafçının o dönemde çektiği işlerinden oluşuyor.
Sergi, ilk grubun kurulduğu zaman dilimiyle, en son etkinliğin yapıldığı 11 senelik bir süreyi kapsıyor. “Bizimkisi bir fotoğraf yolculuğu. Biz mi fotoğrafın yoluna çıktık, yoksa fotoğrafın yolu mu bizlerle kesişti… Bu yolda ilerlerken birbirimizi tanıdık ve bizden sonra gelenlere ışık tuttuk. Fotoğraf tutkumuz, bitmeyen bir yolculuğa dönüştü. İşte bu yüzden sergimizin adı Jack Keruac’ın bir ruhsal ve bedensel deneyimler toplamı romanı “YOLDA” ile aynı adı taşıyor. Bizler ne öğrendiysek yolda öğrendik. Fotoğraf her ne kadar bireysel bir sanat dalı da olsa, bizler fotoğraf üzerine konuşmanın ve çektiğimiz fotoğrafları gruplar içinde paylaşmanın keyfini yaşadık.”
80’li yıllar Türkiye fotoğrafında sıra dışı işlerin üretildiği ilginç bir zaman dilimidir. Siyasi anlamda değişimlerin yaşandığı o günlerde hem belgesel, hem de zihinsel anlamda ürettikleri işlerle adlarından sıkça söz ettiren bu üç fotoğraf grubunun üyeleri, üretimlerini belirli bir görüş açısı ve mantık bütünlüğü içinde toplu olarak sergilemeyi yeğlemişlerdi.
Hem fotoğrafçıların, hem de grupların fotografik yaklaşımlarını gösteren işlerden yapılan bu seçki, aynı zamanda dönemin sosyolojisini, psikolojisini, görsel anlayışını ve belge ile sanat arasında konumlanan fotoğraf eğilimini anlamak açısından da çok önemli. Özellikle Türkiye’de 12 Eylül 1980 darbesinden sonra değişen politik ve ekonomik süreç, farklı bir görüntü estetiğini de yanında getirdi.
Sözünü ettiğimiz dönemin Türk fotoğrafına bugünden bakıldığında gerçekten çarpıcı ve öncü işlerle karşılaşırız. Bireysel çalışmaların bir grup bütünlüğü içinde değerlendirilmesi, o fotoğrafların çoğunun günümüze güçlü bir biçimde gelmesi ama hepsinden de önemlisi o günün şartları içindeki yeni anlatım biçimleri ilgi çekicidir.
“YOLDA” sergisi aracılığıyla o günlerdeki üretimi ortaya çıkarmak ve aradan geçen 40 yıla rağmen günümüzün bakış açısı eşliğinde bu fotoğrafları yeni nesillerle paylaşabilmek heyecan verici.
Grup f: Mehmet Akgül, Nadir Ede, Ayhan Erolgil, İsmet Gürer, Yılmaz Kaini, Rauf Miski, Celal Oflaz, Sabri Özsezginler, Reşat Tekelioğlu, Levent Tekeş
FOG Fotoğraf Grubu: Nevzat Çakır, İlyas Göçmen, İzzet Keribar, Mehmet Kısmet, Bülent Özgören, Yusuf Tuvi
Grup 9: Merih Akoğul, Hüsnü Atasoy, Kamil Fırat, İhsan Gerçelman, Aydın Karadöller, Mustafa Kocabaşı, Yaşar Saraçoğlu, Ali Selen
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…