Kategoriler: DünyaManşet

Fransa’daki Kürt derneğine saldıran zanlı bugün hakim karşısına çıkacak

Fransa‘nın başkenti Paris‘te dün Ahmet Kaya Kültür Merkezi yakınlarında bir Fransız vatandaşının üç kişiyi öldürmesi ve üç kişiyi yaralaması üzerine ülke genelinde protestolar başladı. Katil zanlısının yabancı düşmanlığını kabul etmesinin yanısıra daha önce de silahlı suç geçmişi olduğu tespit edildi.

Paris’teki Place de la République‘de toplanan yüzlerce kişi, Rue d’Enghien‘deki saldırıda hayatını kaybeden üç kişinin anısına bir araya geldi. Fransa’nın birçok kentinde toplanan protestocular, özellikle Paris çevresinde güvenlik güçleri ile çatıştı. Olaylarda birçok gözaltı yapıldığı bildirildi.

Fotoğraf: Jılien De Rosa/ AFP

Öte yandan Paris’te Kürtleri öldüren zanlı yabancı düşmanlığını kabul etti, katil zanlısının bugün mahkemeye çıkması bekleniyor.

Paris savcılığı, 69 yaşındaki zanlı William M.’nin gözaltı süresinin Cumartesi günü (24 Aralık) uzatıldığını duyurdu.

Le Monde, Savcı Laure Beccuau’nun 25 Aralık Pazar günü yaptığı açıklamada, Paris’te üç Kürt’ü öldüren bir Fransız’ın yabancılara karşı “patolojik” bir nefret beslediğini itiraf ettiğini söylediğini yazdı.

Zanlı bir gün psikiyatri hastanesinde kaldı. Zanlının “depresif ve intihara meyilli” olduğu bildirildi. Ayrıca zanlı, önce Paris’in kuzeyindeki büyük bir göçmen nüfusun yaşadığı Seine-Saint-Denis banliyösünde insanları öldürmek istediğini ve bunun yerine 10. bölgeye gitmeye karar verdiğini söyledi.

Öte yandan güvenlik güçlerinin saldırının yaşandığı merkezi yeterince korumadığı yönünde eleştiriler de dile getirildi. Anmanın ardından protestolar gerçekleştirildi.

Ayrıca zanlı William M.’nin, ay başında kefaletle serbest bırakılan ve silahla ilgili suç geçmişi olan bir silah tutkunu olduğu belirtiliyor.

Saldırıda öldürülen Mir Perwer (Sol), Emine Kara and Abdulrahman Kızıl’ın fotoğrafları.
Fotoğraf: Julie Sebadelha/ AFP

Emekli tren makinisti, 2016’da Seine-Saint-Denis’teki bir mahkeme tarafından silahla şiddet uygulamaktan mahkum edilmiş, ancak dosya temyize gitmişti. Bir yıl sonra, yasadışı bir şekilde ateşli silah bulundurmaktan mahkum edildi.

Geçen yıl, Paris’in doğusundaki bir parkta göçmenleri bıçakladığı ve çadırlarını kılıçla parçaladığı iddiasıyla ırkçı şiddetle suçlanmıştı.

M6 televizyon kanalına konuşan babasının, zanlı için “O bir deli, o bir aptal” dediği aktarıldı.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Paris’teki ırkçı saldırının ardından gerçekleşen olaylara atıfta bulunarak Fransa’ya PKK ile ilgili tepki gösterdi.

Hala sessiz mi kalacaksınız?” diye soran Kalın, “Bu Fransa’daki PKK, Suriye’de desteklediğiniz terör örgütü” dedi.

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete