Fessenheim nükleer santrali uzun yıllardır, özellikle de Fukuşima nükleer felaketinden sonra depremsellik ve sel risklerine karşı yeterli güvenlik önlemleri olmadığını işaret eden bilimsel çalışmalar ve raporlarla, hararetli tartışmaların merkezinde bulunuyor. Bu sebeplerden dolayı reaktörün 2017 yılında kapatılması talep edilmişti, ancak reaktörü işleten Fransız enerji tedarikçisi EDF bu raporları göz ardı ediyor.
Avrupa’da nükleer enerjinin en yaygın olduğu ve köklu bir nükleer kültüre sahip Fransa’da bile nükleer reaktörde tam olarak ne olduğunu öğrenmek mümkün olmadı. Devlet ve şirket yetkilileri her zamanki açıklamalarını yaptılar: kamu güvenliğini tehdit edecek hiç bir risk olmadığını, kazada radyoaktif sızıntı meydana gelmediğini açıkladılar.
Nükleer kültür ve şeffaflık gibi hassas konularda Rusya ile karşılaştırılamayacak kadar ilerde bulunan Fransa’da bu durum yaşanırken. Çernobil felaketini bile dünyadan günlerce saklayan Rus şirketinin inşa edip işleteceği Akkuyu’daki nükleer santralde meydana gelebilecek olası kazaları da akla getiriyor.
(Greenpeace)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…