Fransa ve İspanya sıcak dalgasının pençesinde, ABD’de aşırı sıcak 100 milyon kişiyi etkileyecek

İspanya ve Fransa, yılın ikinci aşırı sıcaklarını yaşıyor. Uzmanlar, normalde temmuz ve ağustos ayına kadar yaşanmayan yüksek sıcaklıkların geldiğini belirtiyor.

Önceki ay da iki ülke için kaydedilen en sıcak Mayıs ayı olmuştu. Fransa, geçen ay güneyin bazı bölgelerinde 38 dereceyi aşan (mevsim normallerinden yaklaşık 17 derece daha sıcak) sıcaklıklar görmüş; İspanya’da, 1931’den bu yana yaşadığı en sıcak Mayıs ayında, ortalama yağış miktarı normal seviyenin %13 altına inmişti. Portekiz‘in %97’sinden fazlası ise şiddetli kuraklık içinde.

Fransız devlet kuruluşu Météo France, sıcaklıkların Akdeniz‘e yakın yerlerde halihazırda 35 dereceyi aştığını ve hava kütlesi kuzeye doğru hareket ettikçe, güneybatı ve Rhone bölgesinin bazı kısımlarının 39 dereceye ulaşmasıyla hafta ortasından itibaren daha da yükseleceğini açıkladı.

Alsace ve başkent Paris bölgesinde de sıcaklıkların 30 dereceyi aşması ve Paris’in perşembe günü 35 dereceyi görmesi bekleniyor.

Bölgede bu yükseklikte sıcaklar Haziran ayında nadiren görülüyor. Eğer bu hafta tahmin edildiği gibi geçerse bir rekor olacak: 2005 ve 2017’de yaşanan sıcak dalgaları, ayın 18’inden önce gerçekleşmemişti.

Météo France, sıcak dalgasının perşembe ve cumartesi günleri arasında zirveye çıkacağını, bu üç gün boyunca gece sıcaklıklarının genellikle 20 derece eşiğine ulaşacağını kaydetti.

Aşırı sıcak olayının resmi olarak sıcak dalgası olarak sınıflandırılması için, sıcaklıkların en az üç günlük sürekli bir süre boyunca bölgenin normal gündüz ve gece değerlerini aşması gerekiyor.

İspanya da haziran ayı başında 20 yıl içinde kaydedilen en yüksek sıcaklıkları gördü. Hafta sonu Sevilla ve Córdoba’da 40 derece, Extremadura‘daki Guadiana Vadisi‘nde 42 derece ve güney İspanya’nın diğer bölgelerinde 43 derece kaydedildi.

Meteoroloji dairesi Aemet‘in bir sözcüsü, “Haziran ayı için olağandışı yüksek sıcaklıklarla karşı karşıyayız” dedi ve ve 1981’den bu yana bu kadar erken gelen ilk sıcak dalgası olduğunu sözlerine ekledi.

İspanya’da, Afrika‘dan esen bir sıcak ve kuru hava, “olağanüstü ve istisnai yoğunlukta” bir Mayıs sıcak dalgasın yaratmış, bazı yerel aylık ortalamaların 10 ila 15 derece  üzerinde “olağanüstü yüksek” günlük sıcaklıklara yol açmıştı.

ABD 45 dereceyi görecek

ABD Ulusal Hava Durumu Servisi, hava sıcaklıklarının ülkenin orta bölgesinde çarşambaya kadar 100’den fazla şehirde rekorları zorlayabileceğini ve bölgedeki  yaklaşık 100 milyon kişilik nüfusu etkileyebileceği öngörüsünde bulundu.

45 dereceyi aşabileceği belirtilen sıcaklıklara karşı halka önlem alma çağrısı yapılırken hızla yükselen sıcaklıkların, haftanın ilk günlerinde şiddetli bir fırtınaya sebep olabileceği, hatta Chicago, Detroit, Cleveland ve Pittsburg bölgelerinde kasırgaya dönüşebileceğine dikkat çekildi.

Gelecek hafta boyunca etkisini sürdürecek sıcaklıkların, sıcaklıkların insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle mevsim normallerinin üzerinde olduğuna ve daha uzun süreceğine de vurgu yapıldı.