Kategoriler: DünyaManşet

Fransa’da Sosyalistler Elysee’ye bir adım daha yaklaştı

Fransa’da son üç cumhurbaşkanlığı seçiminde Elysee Sarayı’nı merkez sağa kaptıran Sosyalistler, bu sefer ikinci tura daha ümitli girdi.

Dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun galibi Sosyalist aday François Hollande oldu. Aşırı sağın da rekor bir çıkış yakaladığı seçimlerin ardından Hollande, Sarkozy’yi eleştirmeye devam etti:

“Teşekkür ederim sayenizde bu akşam değişim süreci başladı. Hiçbirşey bunu değiştiremeyecek, bu siz Fransız halkına bağlı. Seçim gayet basit, ya şimdiki ayrımcı başkanın işe yaramayan politikalarıyla devam edilecek ya da birleştirici bir cumhurbaşkanıyla, adalet içinde bu ülke yeniden kurulacak.”

Nicolas Sarkozy, 1958’ten bu yanaki seçimlerde, görevde olduğu halde ilk turu kazanamayan ilk cumhurbaşkanı oldu. Kulislerde ise Sarkozy’nin yüzde 8.5 oy alan François Bayrou’dan ikinci tur için kendisini desteklemesini istediği, karşılığında başbakanlık önerdiği konuşuluyor.

Sarkozy, bu doğrultuda sağcı seçmene oynamaya devam ediyor:

“Bu korkular, bu acı…Bunları anlayabiliyorum. Bu korkular sınırlarımızı koruma, işsiz kalmaya karşı mücadele, göçmenlik kontrolü, istihdam şartarını yükseltme, bireyler ve aileler için güvenliği artımakla ilgili.”

Resmi sonuçlara göre Hollande oyların yüzde 28,6’sını, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise yüzde 27.1’ini aldı.

Yüzde 18 oyla üçüncü olan isim ise aşırı sağcı aday Marine Le Pen oldu.

Yüzde 11.1 oyda kalan Komünist Parti’nin desteklediği solcu aday Jean-Luc Melenchon ve yüzde 2.2 oranında oy alan çevreci aday Eva Joly ikinci tur için seçmenlerine Hollande’a oy verme çağrısında bulundu.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi