Kategoriler: EnerjiManşet

Finlandiya’nın ucuz ve yeşil enerji sorununu kum bataryaları çözebilir mi?

Yazar:
Haber Merkezi
Finlandiyalı araştırmacılar, yeşil enerjiyi aylarca muhafaza edebilen, dünyanın ilk “kum pilini” geliştirdi. Uzmanlar, bunun yeşil enerjinin yıl boyunca kullanılması sorununa çözüm getirebileceğini umuyor.

BBC‘den Matt McGrath‘in aktardığına göre, düşük yoğunluklu kum kullanılan cihaz, güneş ve rüzgardan elde edilen enerjiyle şarj oluyor. Kum ısıyı yaklaşık 500 derecede muhafaza ediyor ve bunun enerjinin pahalı olduğu kışın evleri ısıtmak için kullanılabileceği söyleniyor.

Finlandiya gazının çoğunu Rusya‘dan alıyordu. Ukrayna’daki savaşla birlikte gaz tedarikinin aksaması, ülkenin NATO’ya katılmasının ardından da Rusya’nın gaz ve elektrik satışını durdurması nedeniyle ülke, yeşil enerjiye daha fazla yoğunlaşmaya başladı.

Finlandiya’nın batısındaki bir santralde devreye sokulan kum bataryalarının hükümetin ve halkın ucuz ve sürekli enerjiye ulaşma endişelerini gidermesi bekleniyor.

Kum pili, Vatajankoski elektrik santralinin bir bölümünde kuruldu. Bölgedeki evler bu santralden ısıtılıyor. Düşük maliyetli elektrik, kumu 500 dereceye kadar ısıtıyor. Sıcak hava ısı dönüştürücü yardımıyla kumda sirküle ediliyor.

Güneş ve rüzgar enerjisini uzun süreli depolayabilecek

Kum, ısının depolanmasına çok elverişli ve çok az ısı kaybına yol açıyor. Cihazın geliştiricileri, kumun aylarca 500 derecede kalabileceğini söylüyor.

Enerjinin daha pahalı olduğu zamanda batarya sıcak havayı bölgenin su ısıtma sistemine veriyor. Sıcak hava suyu ısıtıyor. Sonra bu su çevredeki evlere, iş yerlerine ve hatta yüzme havuzlarına pompalanıyor.

Cihazda 100 ton kadar kum kullanıyor. Basit görüntüsüne rağmen bu sistem güneş santralleri ve rüzgar tirbünlerinden elde edilen enerjinin en fazla ihtiyaç duyulduğu anda kullanılmak üzere depolanması için uygun maliyetli bir çözüm olarak ortaya çıkıyor.

Halihazırda bataryaların çoğunda lityum kullanılması nedeniyle hem pahalı hem de karbon izleri çok fazla. Kankaanpaa kasabasında bir grup genç mühendisin ürettiği ve ilk ticari montajı tamamlanan kum pillerinin ise depolama sorununu düşük maliyetli ve düşük etkili biçimde çözebileceği düşünülüyor. 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024