Manşet

Filipinler’de son 45 yılın en güçlü tayfunu: Ölenlerin sayısı 67’ye yükseldi

Filipinler’de ülkenin son 45 yıl içerisinde karşılaştığı en şiddetli tayfun olarak nitelendirilen Vamco Tayfunu’nun ardından ölenlerin sayısı 67’ye yükseldi. Yetkililer ülkenin kuzeyindeki birçok bölgenin ise sular altında kaldığını duyurdu.

Başkan Rodrigo Duterte, tayfunun ardından sel felaketiyle karşılaşan Cagayan Vadisi bölgesindeki durumu değerlendirmek için Tuguegarao eyaletine uçtu.

’12 kişi kayıp’

Afet yönetimi ajansı sözcüsü Mark Timbal, Cagayan’da 22, güney Luzon’da 17, Metro Manila’da sekiz ve diğer iki bölgede 20 ölüm kaydedildiğini söyledi. Devlet Başkanı ise yaptığı açıklamada 12 kişinin hala kayıp olduğunu ve yaklaşık 26 bin evin hasar gördüğü bilgisini paylaştı.

‘Her yıl daha da kötüleşiyor’

Cagayan Valisi Manuel Mamba ise devlet başkanı ile birlikte gerçekleştirdikleri basın toplantısında “Bu son 45 yılda yaşadığımız en kötü sel felaketi. Her yıl durum daha da kötüye gidiyor” ifadelerini kullandı.

Yalnızca dört hafta içerisinde aralarında Vamco ve Goni’nin de bulunduğu altı kasırga Filipinler’i vurdu. Ulusal afet merkezinden yapılan açıklamada Goni sebebiyle en az 16 kişinin öldüğü, üç kişinin ise kayıp olarak bildirildiği bilgisi paylaşılmıştı. Vamco ise bu yıl içerisinde Filipinler’i vuran 21’inci tayfun oldu.

Fotoğraf: AJ+

Süper tayfunların sıklığı iklim kriziyle artıyor

2016’da yayınlanan bir araştırma tayfunlar ile insan kaynaklı iklim değişikliği arasında göz ardı edilemez bir bağ olduğunu belirtiyor. Araştırmaya göre artan okyanus sıcaklığı sebebiyle tayfunlar çok daha yoğun şiddette gerçekleşiyor.

Yapılan başka bir araştırmada ise Pasifik Okyanusu’nun kuzeybatısında gözlemlenen süper tayfun sayısının son yıllarda artış gösterdiğine dikkat çekiliyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete