Filipinler açıklarında, yaklaşık 1500 ton endüstriyel yakıt taşıyan bir deniz tankeri, güçlü dalgalar nedeniyle battı. Perşembe günü meydana gelen olayda bir mürettebat hayatını kaybetti. Yetkililer, başkent Manila açıklarına kadar petrol sızıntısı olabileceğini söyledi.
Ulaştırma Bakanı Jaime Bautista, Bataan eyaletine bağlı Limay kıyı kasabası açıklarında alabora olan MT Terra Nova adlı geminin 17 mürettebatından 16’sının kurtarıldığını duyurdu.
Bakan, basına bilgi verdiği brifingte, “Bir petrol sızıntısı var. Şu anda, kuvvetli rüzgarlar ve yüksek dalgalar nedeniyle henüz kaynaklarımızı sevk edemiyoruz” dedi.
Geminin 1.494 ton endüstriyel yakıt taşıyordu.
Filipinler sahil güvenlik sözcüsü Armando Balilo da petrol sızıntısıyla mücadele etmek için 97 metrelik bir sahil güvenlik gemisinin konuşlandırıldığını söyledi. Daha küçük gemiler ise denize açılmadan önce hava koşullarının uygun hale gelmesini bekliyor.
Sahil Güvenlik ekiplerinin havadan yaptığı incelemede, petrol sızıntısının yaklaşık iki deniz mili genişliğe yayıldığı ve güçlü dalgaların etkisiyle sürüklendiği görüldü.
Geminin battığı suların Manila’ya yakın olduğunu ve sızıntının başkente ulaşma tehlikesinin “büyük” olduğunu belirten Balilo, “Zamanla yarışıyoruz. Yakıtı kontrol altına almak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr.‘un hasarın değerlendirilmesi talimatını verdiği Çevre Bakanı da Limay kasabasına doğru yola çıktı.
Yetkililer, geminin batmasına neden olan olayın, çarşamba günü başkent Manila’nın ve çevre kasabaların büyük bölümünü sular altında bırakan Tayfun Gaemi ile ilgili olup olmadığını araştırıyor. Hükümet verilerine göre, tayfun ve muson yağmurları nedeniyle en az 14 kişi öldü ve ölü sayısının artabileceği belirtiliyor.
LSEG Eikon verileri Terra Nova’nın 1.415 tonluk ölü ağırlık tonajına sahip olduğunu ve ülkenin merkezi olan Iloilo eyaletine doğru gittiğini gösteriyor.
Geçen yıl, yine ülke sularında MT Princess Empress adlı petrol tankeri de yaklaşık 800 bin litre endüstriyel yakıt taşırken 28 Şubat’ta alabora olup batmış, temizlenmesi üç ay süren ve turistik kasabaları vuran bir petrol sızıntısına neden olmuştu.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…