Rum gazetesi, Kıbrıs açıklarında sondaj yapan Fatih gemisinin, 170 milyar metreküp doğalgaz keşfettiğini yazdı.
Rum gazetesi Fileleftheros, dün (14 Temmuz) yayınladığı bir haberde Fatih sondaj gemisinin 170 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfettiğini iddia etti. Halihazırda Kıbrıs’ın batısında hidrokarbon bulmak için sondaj yapan Türkiye’nin ikinci sondaj gemisi Yavuz, adanın doğusunda hidrokarbon için sondaj yapacağı Magusa Körfezi açıklarına varmıştı. Türkiye’nin sondaj faaliyetleriyle ilgili AB, ABD ve Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından gelen kınama mesajlarından sonra, son olarak AB’nin Türkiye’ye kısıtlayıcı önlemler almaya hazır olduğu belirtilmiş, ‘yaptırım taslağı’ hazırlanmıştı.
KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Türkiye’nin sondaj çalışmalarının tüm Kıbrıs’ın etrafına yayılabileceğini söyledi. Haberde, AB kaynaklarına dayandırılan bilgiye göre, sondaj çalışmasının başarılı geçtiği iddia edildi.
AB’nin Türkiye’ye karşı yaptırımlar uygulayacağı öne sürülen haberde, Türkiye’nin doğalgazla ilgili faaliyetlerine devam edeceği ve bu uğurda çok para harcadığı da ifade edildi. Yapılan yorumda ise farklı çevrelerce doğalgaz da dahil olduğu bir‘al-ver’ süreci başlatılmasının söz konusu olduğu iddia edildi.
‘Rumlar işbirliği yapmazsa Türkiye devam edecek’
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Postası’ndaki makalesinde KTC’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne Akdeniz’deki hidrokarbonun kullanımıyla ilgili sunduğu ‘doğalgaz komitesi’ teklifinin kabul edilmemesi halinde ada etrafındaki faaliyetlerin kararlılıkla sürdürüleceğini söylemişti. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dün açıklanan önerisinde hidrokarbon konusununun gerginlik ve çatışma alanı olmaktan çıkarılıp verimli bir işbirliği alanına dönüştürülmesinin amaçlandığı belirtilmiş; Türkiye de öneriye tam destek verdiğini duyurmuştu.
2011’de başladı
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 2011 yılında belirlediği münhasır ekonomik bölgede doğalgaz arama hamlesinden hemen sonra KKTC de Ankara ile anlaşarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ada açıklarında petrol ve doğalgaz arama yetkisi vermişti. TPAO’ya yetki verilen bölgelerden bazıları, Rum yönetiminin arama yaptırdığı bloklarla çakışıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…