Kategoriler: ManşetSpor

Felix Baumgartner’den Houston’a, “Dünyadayım”

Avusturyalı sporcu Felix Baumgartner’in, stratosfer tabakasından yeryüzüne atlayışını gerçekleştirerek bir ilki başardı. Baumgartner atlayışını 39 bin metre yükseklikten gerçekleştirdi.. 30 saniyede 980 km hıza ulaştı, 40 saniyede ses hızını geçti.

Uzaydan dünyaya yaptığı atlayışı ile dünyanın ilk gökyüzü dalgıcı ünvanının sahibi olan avusturyalı sporcu ses hızının da üzerine çıktığı yeryüzü yolculuğunda 1.342 km/h hıza ulaştı.

43 yaşındaki sporcu New Mexico’nun 39bin km yukarısında atlayışı için oluşturulan ve balon ile havada sabit kalması sağlanan platformdan atladı ve dünyanın en hızlı serbest düşüş rekorunun da yeni sahibi oldu.

T.S.İ. 18.00 sularında havalanan kapsül, 2 buçuk saatlik bir sürenin sonunda Felix Baumgartner’ı stratosfer tabakasını da geçerek uzay sınırına taşıdı. Önceden hedeflenen 36 bin m yüksekliği de aşarak 39 bin metreye yükselen kapsülde misyon merkeziyle son kontroller tamamlandıktan sonra Baumgartner kapsül penceresini açtı. Atlayışını gerçekleştiren Felix Baumgartner 4 dakika 20 saniye boyunca paraşütsüz halde atlayarak ‘serbest düşüş’ rekorunu kırdıktan sonra paraşütünü açarak inişe devam etti. Aynı zamanda balonla en yüksek irtifaya çıkma rekorunu da kıran Felix, T.S.İ. 21.16’ da planladığı üzere New Mexico’da yere inmeyi başardı.

Stratosferden dünyaya yaptığı başarılı atlama sonunda basına demeç veren Felix Baumgartner, “Orda dünyanın tepesinden yeryüzüne bakarken kibrinizden eser kalmıyor. Ne kıracağım rekorları ne de atlama sonrası elde edilecek bilimsel verileri düşünüyordum. Atlama standında düşündüğüm tek şey hayatta kalabilmekti” şeklinde konuştu.

Felix Baumgartner’in tarihi atlayışını buradan izleyebilirsiniz.

(Yeşil Gazete, BBC)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi
Etiketler: Felix Baumgartner