Nesrin Karaduman, İzmir’in küçük bir ilçesi olan Menemen’deki bir imam hatip lisesinde felsefe öğretmeni.
Kendisini “doğaya ve eğitime aşık biri” olarak tanımlayan Karaduman, lisenin 5-6 dönümlük bahçesini eşi Ali Karaduman ve öğrencileriyle birlikte zeytinliğe dönüştürdü.
Karaduman bu kararını “Burada genel olarak ekonomik olarak dezavantajlı çocuklar okuyor. Zengin çocuğunun imam hatipte ne işi var? Onlar için ne yapabilirim, diye sorduğumda aklıma bu fikir geldi. Hem öğrencilere bir katkısı olsun istedim hem de okula bir gelir olsun istedim” sözleriyle anlattı.
Zeytin fidanlarını temin etmek için birçok yere e-postalar gönderdi, yazılar yazdı. Sonunda çabaları sonuç verdi ve hem Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi hem de İl Tarım Müdürlüğü’nden 130 fidan bağışı aldı.
Sıra dikim işlemlerine gelince de tüm okul atıl duran bahçeyi bir zeytinliğe dönüştürmek için el birliğiyle çalıştı.
Öğrencilerin de bu sürece katıldığını anlatan Karaduman, “Öğrencilerime de iş yaptırdım. Hep birlikte fidanları diktik. Fidanların hepsine isim koydular. İnsanı yavrusu gibi oluyorlar” dedi.
Yapılanlar zeytin ağaçlarıyla da sınırlı kalmadı. Karaduman, “Kuş evleri de yaptık. Seralardan bir yığın çiçek aldım. Palmiye ve çok fazla japon gülleri diktirdik. Peyzaj yaptırdık” diyerek okulun bir doğa okuluna dönüş sürecini anlattı.
Öğrencilerin yalnızca bitkilerle değil hayvanlarla da iç içe yaşadığını dile getiren Karaduman, “Bir kirpimiz ve sincabımız var. Onlara gözümüz gibi bakıyoruz. Köpeklerimiz ve yavru köpeklerimiz var. Hatta bir köpeğimizin öğrencilerin şarkısına eşlik etmesi medyada büyük ilgi toplamıştı” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerle okulun bahçesinde tarım atölyesi yaptıklarını da anlatan Karaduman, “Domates, nohut, bakla, soğan ektik. Baklaya fasulye diyenler dahi vardı” dedi.
Her okulda tarım atölyesi olması gerektiğini savunan Nesrin Karaduman, “Hayata bakışını değiştiriyor. Çocuğa mücadele yeteneği kazandırıyor. Yarın öbür gün kendi erzağını topraktan üretebilmeyi öğretiyor. Çocuklar bunlarla iç içe olmalı” görüşünü savundu.
Öğrencilerle yapılan bu etkinliklerin meyvelerini çoktan toplamaya başladıklarını aktaran öğretmen, “Bahçede bir kirpimiz var. Annesine araba çarpmış. Çocuklarım onu aldılar ve mezarlığa gömdük. Mezar taşı da koydular” dedi.
Kirpiyi bulan öğrencilere okul müdürüyle birlikte kitap vererek ödüllendirdiklerini aktaran Karaduman, “İnsanlara saygı duyulmayan bir zamanda bir hayvana, hatta ölüsüne dahi saygı duyan duyarlı bir nesil yetiştirmek çok güzel” ifadelerine yer verdi.
Nesrin Karaduman gibi ilham verici ve gittiği yerleri güzelleştiren öğretmenlerin olması için gereken koşullar var. Bunlardan bir tanesi öğretmenlerine değer veren yöneticilerin bulunması.
Karaduman da bu durumu “25 yıllık eğitimciyim. Ben her yerde çalıştım ama tek değerimi bilen burası oldu” cümleleriyle anlattı.
Önerilerinin okul yönetimi tarafından desteklendiğini aktaran Karaduman, “Kenan Kılıç, Mustafa Çimen bu tür faaliyetlere destek veren arkadaşları. Onlar da sevindi önerilerime. Çalışan öğretmeni destekleyen kişiler” dedi.
Okul yönetimi dışında öğretmenlerin ilgisi ve ısrarı da büyük bir payı oluşturuyor. Nesrin Karaduman da kendisini “56 yaşındayım. Ama hep bilginin peşinden koşan birisiyim” şeklinde niteledi.
Yalnızca bu lisede değil daha önce bulunduğu yerlerde de gittiği yerleri güzelleştirmeye çalıştığını anlatan Karaduman, balkonunu da bir bahçeye dönüştürdüğünü söyledi. Balkonunda çekirdekten yetiştirdiği meyve fidanlarını daha sonrasında yol kenarlarına dikmeyi planladığını anlattı.
Türkiye’de öğretmenleri teşvik etmek ve bulundukları yerlerde değişim sağlamalarına yardımcı olmak amacıyla faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşu bulunuyor. Köy Okulları Değişim Ağı (KODA) ve Öğretmen Ağı bunlardan yalnızca ikisi.
Nesrin Karaduman da kendisinin bir Öğretmen Ağı Değişim Elçisi olduğunu ifade etti. Bunun yanı sıra Maya Vakfı, Giriz Derneği gibi birçok kurumda yer aldığını belirten Karaduman’a göre bu kurumların sağladıkları eğitimler birçok öğretmene ve okula ilham sağlıyor. Dolayısıyla da öğrencilere.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…