FAO: Gıda fiyatları görülmedik düzeyde arttı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) göre, gıda fiyatları 10 yıldan uzun süredir görülmedik bir düzeyde arttı.

Örgüt, küresel gıda fiyatlarının geçen yıl yüzde 30’dan fazla artış gösterdiğini açıkladı.

Üretimin düşmesinin nedeni iklim değişikliği

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, bitkisel yağ fiyatları, ekim ayında yaklaşık yüzde 10’luk bir artışla rekor seviyeye ulaştı. Örgüt, tahıl fiyatlarının da bir önceki yıla göre yüzde 22’den fazla arttığını duyurdu.

FAO, bitkisel yağ fiyatları endeksindeki artışın palmiye, soya, ayçiçeği ve kanola yağı fiyatlarının yükselmesinden kaynaklı olduğunu belirtti.

Buğday fiyatı Kanada, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi büyük ihracatçıların kötü bir hasat dönemi geçirmesinden sonra son bir senede yaklaşık yüzde 49 oranında arttı.

Curtin Üniversitesi İşletme Fakültesi‘nden tarım ticareti uzmanı Peter Batt, “Hububat söz konusu olduğunda, üretimin düşmesine neden olanın iklim değişikliği olduğunu söyleyebiliriz. Birçok yerde hasatın oldukça kötü olduğu yıllar geçirdik” ifadelerini kullandı.

Nakliye sorunları

İşgücü kıtlığı da, dünya çapında gıda üretim ve nakliye maliyetlerinin artmasına yol açıyor.

Batt, “Ortaya çıkan bir diğer sorun da ürünü ülkeden çıkarmak. Örneğin buraya, Avustralya’ya yiyecekleri götürmek için çok sayıda gemi geldi ama Covid nedeniyle mürettebatı içeri alamıyoruz” dedi.

Süt ürünlerinin maliyeti de geçen yıl, nakliyedeki sorunların da etkisiyle yaklaşık yüzde 16 arttı.

‘Orta Doğu tahıl tedariğinde sorun yaşayacak’

Macquarie Üniversitesi‘nden Brigit Busicchia da, Orta Doğu ülkeleri gibi ülkelerin tahıl tedariğinde sorunlar yaşayacağını tahmin ettiklerini ifade etti:

1990’lardan bu yana, vadeli emtia işlemlerine yönelik düzenlemelerin azaltılması ya da ortadan kaldırılması, kurumsal yatırımcıların bu pazara geniş ölçekte girmesini mümkün kıldı.

Bu, özellikle gıda ithalatına bağımlı ülkeleri etkiliyor. Mısır veya diğer Orta Doğu ülkeleri gibi ülkelerin tahıl tedariğinde sorunlar yaşamasını bekliyoruz.”

Busicchia, artan gıda fiyatlarından en çok yoksulların etkilendiğini ve bunun da sosyal ve siyasal gerilimleri artırma potansiyeline sahip olduğuna işaret etti.