Facebook’un kaza sonrasında arkasında bıraktığı sondaj malzemeleri atığı hala denizden çıkarılmayı bekliyor. Şirketin sorumsuzluğu, projenin başlangıcında yapılmak istenen işleme tepki gösteren bölge halkının haklılığını ortaya koyuyor.
Oregonian’da yer alan habere göre Facebook’un yan kuruluşu Edge Cable bu yılın başlarında Asya kıtasına yüksek hızlı fiber optik kablo bağlamak için sondaj yapıyordu. 28 Nisan ekipman sert bir kayaya çarparak parçalara ayrıldı.
Bunun üzerine şirket de arkasında deniz tabanının altında 300 metrenin üzerindeki sondaj borusu ve 6 bin 500 galon sondaj sıvısını bırakarak bölgeyi terk etti. Şirket, 2021 yılında yeni bir yerde sondaj için başvuru yaptıklarını duyurdu.
Oregon Arazi Departmanı Sözcüsü Ali Hansan yaptığı açıklamada şirketin kazayla ilgili hükümet yetkililerini 5 Mayıs’ta bilgilendirdiğini, 17 Temmuz tarihine kadar ise kaza sonrası ekipmanları bıraktıklarını söylemediğini açıkladı.
Hansen, bu gecikmenin “ekipmanın kurtarılması için olası seçenekleri ortadan kaldırdığını” ve bu şekilde kendilerine verilen izinleri ihlal ettiklerini belirtiyor. Departman Facebook’a hasarları ödemesi için 30 gün, denizaltındaki hurdaları kaldırması veya yeni bir izin alması için ise 180 gün verdiklerini açıkladı.
Facebook ise atıkları bıraktığını kabul etti ancak kendisine yöneltilen suçlamaları reddederek Eyaleti daha önce bilgilendirdiğini belirtti.
Şirket sözcüsü yaptığı açıklamada çevresel bir değerlendirme yaptıklarını ve atıkların “çevreye ve halk sağlığına olumsuz bir etkisi olmadığını” tespit ettiklerini söyledi.
Ekipman ve sondaj sıvısı felaketinden önce de yerel halk kablo projesine karşı çıkıyordu. Bölgedekiler, şirketin yapısının gürültü yarattığını, bir evin su şebekesini kırdığını ve etrafta bulunmalarının genellikle hoş olmadığını söylüyordu.
Eyalet Temsilcisi David Gomberg, bölgedekilerle konuşup Facebook’tan tazminat olarak ne istediklerini sorduğunu söyledi:
Yollarının asfaltlanmasını mı istiyorlardı? Veya daha iyi internet hizmeti? Ya da arsaları bir parka dönüştürmek için? Anladım ki, Facebook’u hiç istemiyorlardı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…