Kategoriler: ManşetTürkiye

12 Eylül davasında karar: Evren ve Şahinkaya’ya müebbet

Ve 12 Eylül darbecilerinin  yargıladığı davada karar açıklandı.

12 Eylül darbesini yapan generallerden hayatta kalan son iki kişi olan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, TCK’nın “Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı

Savcı mütalaasında, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Mahkeme, kararını vererek Evren ve Şahinkaya’yı 765 sayılı TCK’nın “Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Evren ve Şahinkaya’nın rütbeleri de sökülecek ve orgenerallikten erliğe düşürülecekler.

12 Eylül Davası’nda Cumhuriyet Savcısı Erdinç Hakan Özdabakoğlu, esas hakkında görüşünü açıkladı.

Savı Özdabakoğlu, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın, 765 sayılı TCK’nın “Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.

Müdahil avukatların mahkeme salonunda bulunan Çevik Kuvvet ekiplerine tepki göstermesi üzerine, mahkeme başkanı, polisleri salondan çıkardı.

Mütalaasını okuyan savcı, Maraş, Fatsa olayları ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 12 Eylül Davası’na zemin hazırladığını savundu.

Savcı mütalaasında, toplumsal kaos yaratılarak, ülkenin yönetilemez hale getirildiğini, derin bir yapının olayları kurguladığı ve sanıklar Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya’nın darbe yapmaya 1 yıl önceden karar verdikleri savunuldu.

Savcı, darbenin halka meşru gösterilmesi için de, terör olaylarının bilerek üzerine gidilmediğini mütalaasında belirtti.

YSGP üyeleri duruşma salonunun önünde

Mahkeme, 12 Eylül Davası’nda Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’yı, 765 sayılı TCK’nın “Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 12 Eylül Davası’nda sanıklar hakkında takdiri indirim uygulayarak ağırlaştırılmış müebbet cezasını, müebbet cezasına çevirdi.

Davayı ilk duruşmadan beri yakından izleyen Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyeleri karar duruşmasında da hazır bulundular ve duruşma öncesi bir yürüyüş yaptılar.

(T24, Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi