Etiyopya‘nın kuzey Tigray ve Amhara bölgelerinde kuraklık ve yardımların dondurulması nedeniyle 50’den fazla kişinin öldüğü açıklandı. Binlerce hayvan da yeterli gıdaya ulaşamadığı için can verdi.
Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, Afrika Boynuzu 2019’dan bu yana sadece beş yağışlı sezon yaşadı.
ABD ve BM, insani krizi daha da kötüleştiren yolsuzluk ve hırsızlık iddialarının ardından bu yılın başlarında yardımları askıya almıştı. Tigray, bir yıl önce sona eren iki yıllık iç savaşın ardından toparlanmaya çalışırken, Amhara’da da bir çatışma patlak vermişti.
Tigray’deki savaş sırasında bölgeye insani yardım bağlantısının kesilmesiyle hayatını kaybedenlerin tam sayısı bilinmiyor. Savaş sırasında açlığın yanı sıra tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle de yaklaşık 500.000 kişinin ölmüş olabileceği tahmin ediliyor.
Çatışmalar, Etiyopya hükümeti ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nin (TPLF) Afrika Birliği‘nin (AU) aracılık ettiği bir barış anlaşmasını imzalamasının ardından sona erse de insani yardımların yetkililerin yolsuzlukları yüzünden ihtiyaç duyanlara ulaştırılmaması sorun yaratıyordu; ancak ABD, gıda malzemelerinin en çok ihtiyaç duyanlara ulaşmasını sağlamak için yapılan önemli reformların ardından geniş çaplı gıda dağıtımlarının aralık ayında yeniden başlayacağını söyledi.
Yerel yetkililer, gıda kıtlığı nedeniyle Tigray’in Yechila kasabasında yaklaşık 46, komşu Amhara bölgesi Wag Hemra‘da ise en az altı kişinin; şiddetli kuraklığa bağlı olarak da dört binden fazla büyükbaş hayvanın öldüğünü söyledi.
Kuzey Etiyopya kuraklıkla mücadele ederken, ülkenin güney ve doğu bölgeleri ani seller nedeniyle sular altında kaldı.
BM’den X üzerinden yapılan açıklamada, sel nedeniyle 370 binden fazla insanın evlerini terk ettiği belirtildi.
AP’ye göre, Doğu Afrika genelinde son haftalarda Etiyopya, Kenya ve Somali‘de şiddetli yağışlar ve ani su baskınları 130 kişinin ölümüne neden oldu. Somali‘nin doğusunda meydana gelen sel ve toprak kaymalarında ise en az 43 kişi hayatını kaybetti.
BM bunları “yüzyılda bir görülen bir olay” olarak tanımladı.
El Nino olgusu Doğu Afrika’yı büyük ölçüde etkiledi. Pasifik Okyanusu‘ndaki sıcak su akıntısından kaynaklanan hava fenomeni, sel, kasırga, kuraklık ve orman yangınlarını da artıyor.
Tüm kuraklıklar veya seller iklim değişikliğinden kaynaklanmıyor ancak atmosferdeki aşırı sıcaklık, yeryüzünden daha fazla nem çekiyor ve kuraklıkları daha da kötüleştiriyor; iklim değişikliğinin neden olduğu ısınan atmosfer ise aşırı yağış olasılığını artırıyor.
Dünya, endüstriyel çağın başlamasından bu yana yaklaşık 1,2 derece ısındı ve dünyanın dört bir yanındaki hükümetler emisyonlarda ciddi kesintiler yapmadığı sürece sıcaklıklar artmaya devam edecek.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…