Kategoriler: Bilim-Teknoloji

Esrarengiz nebulaya ait yeni görüntü

Yazar:
Haber Merkezi

Gökbilimciler, 1300 ışık yılı ötede yatan ve kökeni halen bilinmeyen esrarengiz nebula CG4’ün yeni ve detaylı bir fotoğrafını elde etti. ‘Canavarın Ağzı’ olarak adlandırılan gök cisminde yıldızların nasıl oluştuğu halen sır.

Avrupa Güney Gözlemevi’ne (ESO) bağlı Çok Büyük Teleskop (VLT), 1300 ışık yılı ötedeki CG4 nebulasını görüntüledi. Ağzını açmış bir canavarı anımsatan görüntüsüyle  ‘Canavarın Ağzı’ olarak da adlandırılan gaz ve toz bulutu, detaylı fotoğrafında yapısına ait yeni bilgiler sundu.

Gökbilimciler, yeni detaylar sayesinde Puppis Takımyıldızı’nda yer alan nebulada yıldız doğumunun nasıl gerçekleştiğini anlamaya çalışıyor. Araştırmada yer alan Paranal Gözlemevi’nden Dr. Henri Boffin, ‘fotoğraftaki kürelerin görünür ışığı bloke eden çok soğuk gaz ve tozdan oluştuklarını’ belirtti. Boffin, CG4’ün kendi yerçekiminin etkisiyle etkileşime girerek ısındığını ve yeni yıldızların doğumuna tanık olduğunu söyledi.

Görünümleri itibariyle ‘kuyrukluyıldız kürecikleri’ olarak ifade edilseler de, küreler kuyrukluyıldızlarla hiçbir bağlantı içermiyor.

Nebuladaki materyallerin yoğun etkileşimi ‘kafa’ olarak adlandırılan ve 1.5 ışık yılı genişliğinde bir yapı ortaya çıkarırken, yıldızlardan saçılan yoğun radyasyon kafanın sanki çözülüyormuş gibi görünmesine neden oluyor. Nebulanın başını oluşturan yapı, altında kalan materyali yakınlardaki yıldızlardan korurken, aşağılara uzanan 8 ışık yılı uzunluğunda bir kuyruk oluşturuyor.

Gökbilimciler koza görevi gören kürelerin, sıcak kozmik fırtınalar ve şiddetli morötesi ışıkla temasa geçtiğini ve bu şekilde yıldız oluşumunu sağladığını düşünüyor. CG4’e hakim olan kırmızı renk, nebulanın erozyona uğruyormuş görüntüsüne neden olan radyasyonla etkileşime giren hidrojen gazıyla ortaya çıkıyor.

Sen.com’a açıklama yapan Boffin, CG4’ün düzenini açıklayabildiklerini ancak bu tür gaz bulutlarının yeni yıldızların doğumunu nasıl sağladığını henüz kesin olarak anlayamadıklarını söyledi. CG4’ün sıcaklık, kütle ve içerdiği materyallerin özellikleri analiz edilerek, Evren’in önemli bir sırrının ortaya çıkarılması amaçlanıyor.

CG4’ün anlaşılmasıyla, bir diğer yıldız fabrikası olan Yaratılış Sütunları hakkında da yeni bilgilere ulaşılması amaçlanıyor.

(Al Jazeera)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024