İfade Özgürlüğü

Eskişehir’deki festival yasağına ‘muhafazakar erkek’ desteği: Kızlı erkekli kalıyorlar

Eskişehir Valiliği’nin dört gün sürmesi planlanan bir müzik festivalinin hemen öncesinde ildeki toplu etkinlikleri yasaklama kararına tepkiler yağarken, ildeki ‘muhafazakar’ STK’lerden destek açıklaması geldi.

Yasağın gerekçesi olarak da, “huzur ortamı ile kamu düzeni ve kamu güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin, genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi” gösterilmişti. Ancak festivalin, açıklanan yasak gerekçelerinden hangisini ihlal ettiği anlaşılmadı.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/eskisehirde-15-gun-tum-etkinlikler-yasak-gerekce-genel-asayisin-korunmasi/

Geniş bir kesim, yasağın hayat tarzına müdahale olduğu gerekçesiyle tepki gösterirken, muhafazakar sivil toplum kuruluşları dün günü yasağı destekleyen bir açıklama yaptı.

“Muhafazakar STK’lerden” oluşan Eskişehir Kardeşlik Platformu adıyla yapılan basın açıklamasında, festivalde “kızlı erkekli yatılı kalındığı, alkol ve uyuşturucu etkisiyle istenmeyen görüntülerin oluştuğu” savunuldu. Açıklamada, festivalin “çevrede yaşayan ve eğitim öğretim gören çocuklara birçok olumsuz örnek teşkil ettiği” de iddia edildi.

Platform, yasağın hayat tarzına müdahale olmadığını da savundu:

“Müzik, sanat ve eğlence kendi mecrasında kaldığı sürece kimse yadırgamaz kimse de bir şey diyemez.

Festival adı altında, denetimsiz bir ortamda, gençlerin günlerce alkol ve uyuşturucu maddelerle zehirlenmesinin, kurulan çadırlarda ne olduğu belirsiz ahlaksız ortamların oluşmasının sanattaki kültürdeki ve müzikteki yeri neresidir?”

Platform, ortak açıklamasında festivali “ahlaki yozlaşma” olarak da tanımladı.

12-15 Mayıs tarihlerinde yapılacağı duyurulan festivale 28 sanatçı ve grup katılacaktı.

Yasak TBMM gündeminde

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,  yasağı soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı. Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle, “Bu yasaklar Eskişehir’de yurttaşlarımız ile festivali izlemek isteyen binlerce gencin yaşam tarzına müdahale değil midir?” diye sordu.

Valiliğin yasağını “akıl alacak durum değil” diye değerlendiren CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır “ Sanata, sanatçıya, kendi anlayışına uymayan herkese, her kesime düşman saray iktidarının yarattığı bu düzene teslim olmayacağız” derken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Eskişehir Valiliği 15 günlük etkinlik yasağı ile aylarca festival için emek harcayanlara ve gençlerin sanata olan ilgisine düşmanca bir tavır almıştır. Gençliğe, sanata ve kültürel faaliyetlere düşmanlık bir AKP geleneği oldu. Valilik bu kararını geri alsın!” diye konuştu. 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de Adana ve Eskişehir’deki eylem ve festivallere yönelik yasaklama kararlarına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na iki ayrı soru önergesi verdi.

TİP Sözcüsü Kadıgil’in Bakan Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde yönelttiği sorular şu şekilde:

  • Hiçbir makul gerekçe göstermeden 15 günlük yasaklarla aylar önce planlanan sanat faaliyetlerinin, atanmış valilerin keyfiyetiyle yasaklanması hakkında ne düşünüyorsunuz?
  • Yasaklanan etkinlikler gerekçesiyle sanatçıların ve sanatseverlerin uğradığı mağduriyet ve oluşan zararlarını karşılamak için ne tür bir önlem alacaksınız?
  • Müzik yasağını bir saat esneterek kalıcı hale getirmekle, hükümet olarak getirdiğiniz yasakların kamu sağlığı ve güvenliğiyle ilgili değil yaşam tarzına müdahale olduğu ve TCK Madde 115’e göre suç oluşturduğuna yönelik değerlendirmeleriniz nedir?

Kadıgil’in Bakan Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde yönelttiği sorular ise şöyle:

  • Adana’da verilen yasak kararının gerekçesinde Anayasa tarafından güvence altına alınan “toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı”nın vatandaşlarca kullanılmasının “kamu huzur ve esenliğinin tehlikeye düşürüldüğü” ifade edilmektedir. Atanmış bir memurun Anayasal bir hakka yasak getirmesinin izahı nedir?
  • Kamu görevi yürüten Valilik ve güvenlik güçlerinin kamu güvenliğini sağlamak için bulduğu çözümün vatandaşların kamusal alanı kullanmasının yasaklanması olması, bulunduğunuz kurumun ve kurumunuza bağlı birimlerin görevini yapamadığını açıkça göstermektedir. Bu kararda sorumluluğu bulunan, görevini yapamayan atanmışlar olarak istifa etmeyi düşünür müsünüz?
  • Alınan yasak kararları eğer bir istihbarat bilgisine dayanıyorsa ve güvenlik endişesine dayanıyorsa söz konusu risk neden siyasi parti, resmi kurum ve sendikalara ait sair etkinlikleri kapsamıyor? Neden yasak sadece vatandaşların Anayasal haklarını ve yaşam tarzına yönelik etkinlikleri (yürüyüş, oturma eylemi, stant/çadır kurma, afiş/pankart asma, konser, şenlik, festival vb.) kısıtlamak şeklinde uygulanıyor? Amaç güvenlikse diğer etkinliklerde sağlanan güvenlik, neden en temel protesto hakkında sağlanamıyor?

Organizasyon mahkemeye başvurdu

Festival organizasyonu da yaptıkları bir açıklama ile Valiliği kararı gözden geçirmeye davet etti. Organizasyon sorumlusu Serdar Can, şu ana kadar 10 bin bilet satıldığını söyledi ve “Mahkemeye başvuru yaptık, yasal hakkımızı o gün de söylediğimiz gibi sonuna kadar arayacağız. Çünkü gayrimeşru bir şey yapmıyoruz.” dedi.