Cumhuriyet davasında, beş yıldan az ceza alan ve cezaları onanan altı eski Cumhuriyet çalışanı için infazın durdurulması talebi reddedildi.
27. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının davasında cezaevine konulan Güray Öz, Musa Kart, Hakan Kara, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör ve Emre İper’in infazlarının durdurulması talebini reddetti. Beş yılın altında ceza alan ve cezaları istinaf mahkemesince onanan eski Cumhuriyet çalışanları, 25 Nisan’da tekrar cezaevine girmişti. Kandıra Cezaevi’ne teslim olan Cumhuriyetçilerin infazlarının durdurulması talebinin reddedildiği öğrenildi.
Mahkemenin karar metninde, “Dosya üzerinden yapılan incelemede; mahkememizce sanıklar hakkında verilen hükmün kesinleşmesi sonrası 5275 sayılı yasanın 98. maddesi gözönünde bulundurulduğunda, sanıklar lehine kanuni bir değişiklik bulunmaması, sanıklar haklarında verilen cezanın infazında duraksama olmadığı anlaşıldığından, sanıklar haklarında infazın durdurulması yönündeki taleplerinin ayrı ayrı reddine dair hüküm kurulmuştur” denildi
‘Beş yıl eşiği eşitsizlik yaratıyor’
Aynı davada, aynı suçlamalarla beş yılın üzerinde ceza verilen Orhan Erinç, Akın Atalay, Aydın Engin, Murat Sabuncu, Ahmet Şık ve Hikmet Çetinkaya’nın temyiz davası ise Yargıtay’ın önünde.
Bu çelişkiyi eleştiren dava avukatları, “uygulamada içtihat mahkemelerinin amacına uymayan bir durum bulunduğunu ve eşitsizlik yaratıldığını” belirterek, “infazın durdurulması” talebiyle başvuru yaptıklarını söylemişti. Dava avukatlarından Abbas Yalçın, dava dosyasının beş yılın üzerinde ceza alanlar olduğu için zaten Yargıtay’a gideceğini hatırlatarak şunları söyledi: “Aynı fiillerle ilgili aynı suçlamalarla yapılan yargılamada, dosyanın bazı sanıklar yönünden incelenip bazı sanıklar yönünden incelenmemesi gibi bir durum ortaya çıkıyor.“Bu arada Yargıtay dosyayı bozarsa, şu anda hapiste olanlar, adaletsiz şekilde cezaevinde kalmış olacak.”
Adalet Bakanlığı halen değerlendiriyor
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 11 Mart’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, bu konuda bir adaletsizlik olup olmadığına dair çalışma yürüttüklerini söylemişti: “Aynı fiille ilgili bir ceza istinafta kesinleşiyor, diğerine temyiz yolu açık. Kendi sistemi içinde çözülmesi ya da Yargıtay’a gitmesi yönünde kanun boyutuyla bir düzenlemeye ihtiyaç var mı değerlendiriyoruz. Bu konuda çalıştay da yapacağız.”
Ancak henüz böyle bir çalışma tamamlanıp kamuoyuna açıklanmış değil.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…