Kadın

EŞİK’in 15 günlük TBMM raporu: Genel Kurul, kadın cinayetlerine bir dakika bile ayırmadı

Yazar:
Haber Merkezi

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), bu ayın başında yeni yasama yılına başlayan TBMM‘nin kadın ve toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili çalışmalarını 15 gün boyunca izledi ve performansının “kötü”olduğunu açıkladı. Meclis’in İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasına ilişkin denetim görevini yerine getirmediğini belirten EŞİK, kadına şiddet ve İstanbul Sözleşmesi konularının Meclis gündemine alınmadığını kaydetti.

Açıklamada, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Eylem Uzman Grubu‘nun (GREVIO) 15 Ekim 2018 tarihli Türkiye’ye ilişkin ilk değerlendirme raporunun resmi çevirisinin hala yapılmadığına ve milletvekillerine ulaştırılmadığına yer verildi:

Meclis’in ilk işlerinden biri olmasına rağmen, GREVIO Türkiye Raporu TBMM’de görüşülmek üzere özel gündem maddesi yapılmadı; TBMM’deki tüm partileri sürece dahil ederek Türkiye’nin şiddetle mücadele konusundaki yol haritasının/eylem planının geniş katılımla çıkartılması için adım atılmadı.

61 basın toplantısından sadece üçü kadınlarla ilgili

TBMM Genel Kurulu’nda kadın cinayetlerinden söz edilen sürenin yalnızca 57 saniye olduğunun belirtildiği açıklamada, 34 kanun teklifinden ikisinin, 119 soru önergesinden üçünün, 33 araştırma teklifinden birinin, 61 basın toplantısından üçünün kadınlarla ilgili olduğu ifade edildi ve şöyle denildi:

Bu veriler doğrultusunda, EŞİK olarak TBMM’nin 2020-2021 yasama yılının ilk 15 gününde, İstanbul Sözleşmesi ve kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini ilan ediyoruz.

EŞİK Platformu olarak TBMM tarafından atılan olumlu/olumsuz tüm adımları yakından takip edecek ve sonuçları kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.

Eşitlik İçin Kadın Platformu, (EŞİK) 30 Eylül’de, açık mektupla TBMM’ye seslenerek, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda Meclis’e düşen görevleri hatırlatmış ve taleplerini sıralamıştı. Platform’un içinde 300’e yakın farklı bileşen bulunuyor ve Platform 150’ye yakın sivil toplum örgütü, meslek odası ve sendika tarafından destekleniyor.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024