Kategoriler: EnerjiManşet

Ermenistan’da elektrik zammına karşı protestolar devam ediyor

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da elektrik zammına karşı protestolar 6. gününe girdi. Cumhurbaşkanlığı binasının bulunduğu Baghramian Meydanı civarında nöbete devam eden göstericiler, bu sabah elektrik zammı durdurulmadan alanı terk etmeyeceklerini bir kez daha ilan ettiler. Polis zaman zaman eylemcilere tazyikli ve copla müdahale ediyor. BBC Türkçe’nin haberinde Ermenistan polisi sözcüsü Ashot Agaronian’ın 237 eylemcinin gözaltına alındığını, birkaç eylemciyle birlikte 11 polisin yaralandığını açıkladığı bilgisi yer alıyor.

Fotoğraf: Azat Chakhoyan

Hükümete zammı durdurması için 3 gün verdiler

“No to Plunder” (Yağmaya Hayır) girişimi 19 Haziran günü elektrik fiyatlarının artırılmasına karşı başkent Erivan’daki Özgürlük Meydanı’nda 3 günlük oturma eylemi yapacaklarını, 3 gün sonra zam durdurulmazsa eyleme cumhurbaşknalığı binasının bulunduğu Baghramian Meydanı’nda devam edeceklerini ilan ettiler. Eylemcilerin hükümete verdiği 3 günlük süre dolduğunda ilk günden daha büyük bir kalabalık Baghramian Meydanı’na doğru yürümeye başladı. Polis medyanı kapattı, ancak eylemciler meydanın etrafında protestolarına ve gece nöbetlerine devam ettiler. Polis “burayı boşaltın” çağrısını duymazdan gelen göstericileri zaman zaman tazikli su ve cop ile dağıtmaya çalıştı. Armenian News’un haberine göre polisin Salı sabahı yaptığı müdahalelerde içinde aktivist ve gazetecilerin de olduğu 237 kişi tutuklandı. Eylemciler an itibariyle Baghramian Meydanı etrafında nöbetteler. Cumhurbaşkanı bir grup eylemciyi görüşmeye davet etti, görüşmeler an itibariyle devam ediyor.

Rus elektrik şirketi finansal kayıplarını gidermek ve büyük miktardaki borçlarını ödemek için zam talep ediyor

BBC Türkçe’nin görüştüğü Erivan Avrupalı Öğrenciler Forumu’ndan (AEGEE) ismini vermek istemeyen bir yetkili, aslında zam protestolarının Mayıs ayı sonlarında başladığını söylüyor. Rus şirketi ENA’nın zam başvurusu üzerine, Ermenistan Kamu Hizmetlerini Düzenleme Komisyonu şirketin yüzde 16’lık elektrik zammına izin veriyor. Yetkili, ENA’nın bu zammı finansal kayıplarını gidermek ve büyük miktardaki borçlarını ödemek amacıyla talep ettiğini ve 26 Mayıs itibariyle protestocuların sokağa çıkmaya başladığını belirtiyor. 4 gün önce kalabalıklaşan ve sosyal medyada “ElectricYerevan” (ElektrikErivan) etiketiyle devam eden gösterilerin “daha önce eşi görülmemiş, benzersiz” bir protesto olduğunu söylüyor.

Polis müdahalesine rağmen eylemcilerin barışçıl protestolara devam ettiğini ifade eden yetkili, dün (23 Haziran) sabaha karşı polisin önce sokaktaki ışıkları kestiğini, ardından sert bir müdahalede bulunarak 250’den fazla eylemciyi gözaltına aldığını, 50 kişininse yaralandığı bilgisini veriyor.

Politikacılara güvenmiyorlar, liderleri yok

Ermenistan’da çalışan gazeteci Mark Grigorian ise gösterilere katılan vatandaşların profilini şöyle çiziyor:

“Protestocuların çoğu genç, orta sınıfa mensup ailelerden geliyor. Siyasi bir gündemleri yok, politikacılara genel olarak güvenmiyorlar ki bence en önemli kısmı bu. Liderleri yok. Bu modern Ermenistan’da gerçekten yeni bir şey. Ancak bu eylemler iki yıl önce Ermenistan’da toplu taşımaya zam yapılmasına karşı düzenlenen ‘100 Dram’ eylemleriyle pek çok açıdan benzerlik taşıyor.”

Eylemcilerin tek taleplerinin zammın geri alınması olduğunu vurgulayan gazeteci, burada bir Doğu ve Batı yanlısı gibi siyasi tutumların bulunmadığını kaydediyor: “Eylemcilerin içinde Batı yanlıları da bulabilirsiniz, Rusya yanlıları da. Bu siyasi bir eylem değil. Protestocular ‘Biz elektriğe yeterince para ödüyoruz. Şirket ise kendi yolsuzluğunu örtmek için zam yapıyor’ diye itiraz ediyorlar. Siyasi bir eylem olsaydı, siyasi talepleri de olurdu” diyor.

Şu anda eylemcileri temsil eden bir heyetin Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüştüğünü hatırlatan Grigorian, “Sürecin nasıl devam edeceği, konuşmalardan ne çıkacağına bağlı” diyor.

Haber: Pelin Atakan

(Yeşil Gazete, Armenian News-News.am, BBC Türkçe)

Paylaş
Yazar:
Pelin Atakan