İstanbul Üniversitesi Ormancılık Politikası ve Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Cihan Erdönmez ve Anna Zadrożna‘nın ”İstanbul’un Sokak Otları” başlıklı makalesi İPA İstanbul Kent Araştırmaları ve Düşünce Dergisi‘nde yayımlandı.
Doğal otsu bitkiler gezegenimizdeki bütün canlıları içeren ana yaşam döngüsünün en temel bileşenlerinden. Biyolojik çeşitlilik potansiyelini arttırmak, su buharlaşmasına ve kaybını önlemek, mikrobiyal toplulukları korumak, arılar ve kelebekler için önemli besin kaynağı olmaktan mutfak kültürünün önemli bir parçası olmaya, aidiyet duygusunun oluşmasına ve kültürel kimliği şekillenmesinde katkı sunmaya kadar önemli birçok ekolojik ve kültürel role sahipler.
Ancak giderek sadece insanların mekanı haline gelen kentlerdeki hakim anlayış doğal otsu bitkileri mücadele edilmesi gereken ‘’yabani ot’’ ya da ‘’zararlı ot’’ olarak görüyor. Buna rağmen varlıklarını kentin sızabildikleri tüm alanlarında sürdüren doğal otsu bitkileri korumak ve kentsel yeşil alan planlama çalışmalarını entegre etmek kentin bugünü ve geleceği için büyük öneme sahip.
Kentin sokak otlarını tanımak, hikayelerini öğrenmek için yazıyı buradan okuyabilirsiniz.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…