Türkiye

Erdoğan’ın uzay programı: Ay’a sert iniş gerçekleştireceğiz

Dün, Millet Kongre ve Kültür Merkezi‘nde gerçekleşen Türkiye‘nin Milli Uzay Programı‘nın tanıtımında konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzay çalışmalarıyla ilgili hedeflerini açıkladı. Erdoğan, “2023 sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay’a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz” dedi.

‘İnşallah Ay’a gidiyoruz’

“İnşallah Ay’a gidiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ay programının iki aşamada gerçekleşeceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Milli Uzay Programı’ndaki birincil ve en önemli hedefimiz Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Ay’a ilk teması gerçekleştirmektir. Uzay aracımızı yakın yörüngeye çıkaracak ilk fırlatmayı uluslararası iş birliğiyle hayata geçireceğiz. 2023 sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay’a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz.

Türk mühendislerinin Ay’a iniş görevini başaracaklarına inanıyorum. Medeniyet coğrafyamızın sembolü hilali, al bayrağımız ile Ay’a göndermenin gururunu milletimize yaşatacağız.”

Erdoğan, Ay’a inişin gerçekleşeceği ikinci aşama da tamamlanınca Türkiye’nin Ay’da bilimsel faaliyetler yapabilen sayılı ülkelerden biri olacağını da kaydetti.

Diğer hedefler

Recep Tayyip Erdoğan, diğer hedefleri ise şöyle sıraladı:

Üçüncü hedefimiz Türkiye’ye ait bir bölgesel konumlanama ve zamanlama sistemi geliştirmektir.

Dördüncü hedefimiz uzaya erişimi sağlamak ve uzay limanı işletmesi kurmaktır.

Beşinci hedefimiz uzay havası ya da meteorolojisi denilen alana yatırım yaparak uzaydaki yetkinliğimizi artırmaktır.

Altıncı hedefimiz Türkiye’yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerini yerden takibi konusunda daha ileri bir seviyeye ulaştırmaktır.

Yedinci hedefimiz ülkemizde uzay sanayi ekosistemini daha da geliştirmektir.

Sekizinci hedef bir uzay teknoloji geliştirme bölgesi kurmaktır.

Dokuzuncu hedefimiz uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağımızı geliştirmektir.

Onuncu ve son hedefimiz bir Türk vatandaşını uzaya göndermektir.”

Dil bilimcilere çağrı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hedeflerle astronot ve kozmonot kelimelerine Türkçe bir karşılık bulunması gerektiğini söyleyerek, “Dil bilimcilerimize bir çağrıda bulunuyorum. Gelin, Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın bu çağrısına MHP lideri Devlet Bahçeli‘den yanıt geldi. Bahçeli, astronot yerine “Cacabey” isminin kullanılmasını önerdi.