Türkiye

Erdoğan’dan açılış gününde sözü yine ‘idam’a getirdi

Meclis’in 27. Dönem 4. Yasama Yılı‘nın açılışında TBMM Genel Kurulu‘nda milletvekillerine hitap etti.

Erdoğan, konuşmasında Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalara şu sözlerle değindi:

Nitekim, Dağlık Karabağ’ı işgal eden Ermeniler’in Azerbaycan’a saldırısıyla başlayan çatışmalar, bunun en somut örneğidir. Burada bir kez daha, Azerbaycanlı kardeşlerimizin işgal altındaki topraklarını kurtarma ve vatanlarını koruma mücadelelerinde yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyorum.

(…) Ermenistan yönetimini, her şeyi bir kenara bırakıp ısrarla Türkiye’ye iftira atma gayreti de kurtaramayacak. Bu haydut devlete destek verenleri, kendilerine insanlığın ortak vicdanı önünde hesap sorulacağı konusunda ikaz ediyorum.” diye konuştu.

‘Son teröristi imha edene kadar…’

Erdoğan, konuşmasında onuncu yılına ulaşan Suriye krizine de değindi ve “Dünyada Suriye meselesine her boyutuyla müdahil olma hakkına sahip bir ülke varsa, o da Türkiye’dir” diyerek, Türkiye’nin Suriye’deki varlığını sorgalayanları bölgeyi ve tarihini bilmemekle eleştirdi. 

Türkiye’nin, Suriye’de, ülkenin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü temelinde bir çözüm bulunana kadar, sınırlarını güvenlik altına almak için her yolu ve yöntemi kullanmayı sürdüreceğini ifade eden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

İdlib’te de bu amaçla bulunuyoruz. Sınırlarımızı terör örgütlerine ve onları maşa olarak kullananlara teslim etmedik, etmeyeceğiz. Güvenli hale getirdiğimiz bölgeler dışında kalıp da halen ülkemize ve kardeşlerimize yönelik saldırıların kaynağı durumundaki her yerde, son teröristi de imha edene kadar harekatlarımızı sürdüreceğiz.

Erdoğan, ayrıca idam hakkında “Parlamento, AYM‘yle ilgili yeni bir yapılanmaya giderse yeni bir adım atarsa seve seve ben de buna katılırım” dedi.    

‘HDP’nin yeri dağdır’

Erdoğan, partilerine yönelik operasyonları protesto etmek için yeni yasama yılı açılışına katılmayan ve Meclis bahçesinde oturma eylemi yapan HDP’liler için de “Varlığıyla yokluğu arasında zaten herhangi bir fark yok. Çünkü onların her zaman yeri ya dağdır ya sokaklardır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Meclis’e gelenler, Şeref Kapısı‘nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dev posteriyle karşılaştı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, bu uygulamaya tepkisini Twitter adresinden şu sözlerle paylaştı:

Yürütme’nin, iktidarın gölgesi, Yasama’nın, TBMM’nin üzerine düşmüştür. Hiçbir dönemde Cumhurbaşkanının posteri, yasama yılı açılışında TBMM Şeref Kapısı’na asılmamıştı. Kaldı ki Cumhurbaşkanı, partili bir Cumhurbaşkanıdır.