Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi‘ndeki Mevlid-i Nebi Haftası Açılış Programı‘nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa’ya olan tepkisini Fransız mallarını boykot çağrısıyla boykot çağrısıyla sürdürdü. Erdoğan, “Buradan milletime sesleniyorum, Fransız mallarını asla satın almayın” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel‘e de tepki gösterdi: “Şansölye Merkel’e de sesleniyorum; hani sizde din özgürlüğü vardı, hani sizde din veya dinini yaşayanlara karşı devletinizin güvencesi vardı? Peki bir sabah namazında nasıl oluyor da 100’ü aşkın polis camiye saldırıyor? Bunların tam tersini siz bugüne kadar Türkiye’den duydunuz mu? Hayır. Niye, çünkü bizde gerçek din özgürlüğü var.”
Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:
Fransa’da, Samuel Paty adlı bir öğretmenin, Hz. Muhammed’in tartışmalı karikatürlerini öğrencilerine göstermesinin ardından başı kesilerek öldürülmesi sonrası Montpellier ve Toulouse kentlerindeki hükümet binalarına, Charlie Hebdo dergisinde yayımlanan karikatürler yansıtılmıştı. Fransa’da binlerce kişi meydanlarda Samuel Paty’yi anmış ve adına düzenlenen anma töreninde Paty’ye Fransa’nın en yüksek şeref nişanı ‘Légion d’honneur’ verilmişti.
Türkiye’nin tepkisine yol açan Almanya‘daki olayda ise Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı Berlin/Kreuzberg’de devletin verdiği koronavirüs yardımlarının usulsüzce kullanıldığına ilişkin soruşturma kapsamında Alman polisi Mevlana Camisi‘ne baskın düzenledi. Dışişleri Bakanlığı’nın polis baskınını kınadığı açıklamasında, “Polislerin baskın bahanesiyle cami içinde botlarıyla dolaşmaları ve ibadethaneyi kirletmeleri hiçbir şekilde mazur görülemez” ifadelerine yer verilmişti.
Erdoğan’ın “Bu Macron denilen zatın Müslümanlarla derdi nedir? Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var” sözleri üzerine de Fransa Türkiye’deki büyükelçisini geri çağırmıştı.
Doğu Akdeniz ve Libya’daki gelişmeler nedeniyle Türkiye ile Fransa arasında diplomatik gerginlik artarken bu gerilim ticaret sahnesinde bugüne kadar önemli bir karşılık bulmadı.
Fransa hükümetinin verilerine göre Türkiye, Fransa’nın AB dışındaki üçüncü büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. İki ülke arasında 2019’da gerçekleşen ticaret hacmi 14 milyar 677 milyon avro. Son on yılda, iki ülke arasında ticaret hacmi yüzde 47,4 seviyesinde yükseldi.
Euronews’in aktardığına göre, 2014 yılından bu yana Türkiye’nin Fransa’ya yaptığı ihracat, Fransa’nın Türkiye’ye yaptığı ihracattan fazla. Özellikle 2019 yılında Türkiye’nin ihracatı 8,7 milyar avroya çıkarken Fransız ihracatı 5,9 milyar avroda kaldı.
Türkiye’nin Fransa’ya ihraç ettiği ürünler şöyle: Otomobil sanayi ürünleri (30,9%), hazır giyim ( 14,0%), otomobil yan sanayi ürünleri (6,1%), elektrikli ev aletleri (5,1%), genel kullanıma yönelik makine ve cihazlar (3,6%), tekstil endüstrisi ürünleri (3,1%) ve elektrikli cihazlar (2,7%).
Fransa’nın Türkiye’ye ihraç ettiği ürünler ise şu şekilde: Genel kullanıma yönelik makine ve cihazlar (9,5%), temel kimyasal, azotlu, plastik ve sentetik kauçuk ürünler (9,1%), uçak ve uzay endüstri ürünleri (8,2%), demir ve çelik ürünleri (8,1%), otomobil yan sanayi ürünleri (7,6%), elektrikli cihazlar (6,9%), tıbbi farmasötik ürünler (6,5%).
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…