Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu (EPDK), 2019 sonrası yapılan lisanssız güneş santrallerinin tüketiminden fazlasının Elektrik Piyasası Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’na (YEKDEM) bedelsiz olarak verilmesini öngören değişikliğe sektörden gelen eleştirilere yanıt verdi.
Belirtilen sınırın üstündeki enerjinin de “YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak” bütün tüketicilere fayda sağlayacağı söylenen açıklamada, Elazığ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk hakkında kuruma yönelik “gangster, şehir eşkıyası” şeklindeki ifadeleri sebebi ile suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
Öztürk, Elazığ’da OSB toplantısında yaptığı konuşmada, kararın geri çekilmemesi halinde pek çok ilden katılımlarla Ankara‘ya gideceklerini belirtmiş ve EPDK’ya şöyle seslenmişti:
“Siz 2019’da tarıma, hayvancılığa, sanayiye bir söz verdiniz. Buna göre, yartırımlar, sözleşmeler, tesisler kuruldu. Şimdi ise “vazgeçtim yalnızca üretiminin yüzde 100’ünü baz alırım, fazlasını ücretsiz vereceksin” diyerek ‘parana el koyuyorum, malını gasp ettim’ diyorsunuz. Aynen ifade budur. EPDK, siz gangster misiniz? Şehir eşkıyası mısınız? Kimin hakkını elinden alıp malının üstüne çöküyorsunuz, ‘ben bunun parasını vermem’ diyorsunuz? Böyle kurul kararı olur mu? Çıkartıyorsan da yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olur.”
Yazılı açıklamasında EPDK, düzenlemenin amacının “imkanı olan bütün tüketicilerin, ‘tükettiği enerjiyi’ güneşten üretebilmesi ve gerçek tüketimi olan ancak kısıtlı kapasite ve yer sorunu sebebi ile üretim tesisi kuramayan tüketicilerin önünün açılması” olduğunu söyledi:
“Bu düzenleme ile gerçek elektrik tüketicilerinin tüketimlerini karşılamak maksadıyla elektrik üretim tesisi kurması, tükettiğini kadarını da satarak yatırımın geri dönüşünü makul süreler içerisinde elde etmesi sağlanacaktır.” Böylece doğası gereği şebekeye entegrasyonunda sıkıntı bulunan kesintili üretim yapan yenilenebilir enerji tesisleri, gerçekten ihtiyacı olan tüketiciler tarafından kurulacaktır.”
12 Mayıs 2019 tarihinde EPDK kararıyla Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanılabilmesi için ‘Sanayiciye ve tarımsal sulama işine kendi elektrik tüketimini yerinde karşılayabilmesi için lisansız enerji üretimi hakkı getirmiş ve bildirimde bulunarak sözleşme gücünün iki katına kadar elektrik üretebilmesi ve bu üretiminden fazlasını da satabilmesi imkânı tanınmıştı.
11 Ağustos’ta yayımlanan “Elektrik Piyasasında Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile ise EPDK bu haktan vazgeçerek tüketimin yalnızca bir kat fazlasının satılmasına izin verdi ve kalan kısmın ise ücretsiz olarak abonelere dağıtılmasını zorunlu kıldı.
2019 yılında yayımlanan yönetmelik hükümlerine göre üretim fazlası elektriğin 10 yıl boyunca satış garantisine güvenerek yatırım yapan firmalar ise şimdi getirilen bu yeni düzenleme ile mağduriyet yaşadıklarını belirterek karardan dönülmesini istiyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…