Kategoriler: İklim KriziManşet

En pahalı felaketler yılı

Yazar:
Haber Merkezi

2011 yılı bir rekora imza attı ve doğal felaketlerin en pahalıya mal olduğu yıl oldu. Meydana gelen depremler, sel ve fırtınalar dünya çapında 380 milyar doların da üzerinde bir ekonomik zarara yol açtı.

Dünya genelinde yaşanan doğal felaketler, daha önce hiç 2011 yılındaki kadar pahalıya  mal olmamıştı. Münih merkezli sigorta grubu “Munich Re”nin verilerine göre 2011’deki doğal felaketler, dünya genelinde yaklaşık 380 milyar dolar zarara mal oldu. Bu rakam 2005 yılında New Orleans’ı yerle bir eden Katrina Kasırgası’nın yol açtığı rekor zarardan üçte iki oranında daha yüksek.

Sadece Mart ayında Japonya’yı vuran deprem ile Şubat ayında Yeni Zelanda’da meydana gelen depremin faturası, yıl içindeki tüm zararın üçte ikisine karşılık geliyor. “Munich Re”, daha önceki yıllarda en büyük hasarın hava koşullarından kaynaklanan doğal felaketler nedeniyle ortaya çıktığına dikkat çekerek, 2011 yılında toplam hasarın bölgelere dağılımında da değişiklikler olduğunu, hasarın yüzde 70’inin Asya’da meydana geldiğini bildirdi.

Sadece doğal felaketlerde 27 bin kişi öldü

Geçtiğimiz yıl meydana gelen doğal felaketlerde ortalama 27 bin insan yaşamını yitirdi. Bu rakam bir önceki yıla oranla yine de düşük. Zira 2010 yılında sadece Haiti’de yaşanan depremde yaklaşık 220 bin kişi ölmüştü. Ancak bu rakamlara Afrika Boynuzu’nda yaşanan son 60 yılın en korkunç kıtlık feleketinde hayatını kaybedenler dahil edilmedi.

Munich Re’ye göre 2011 yılında sigortalanmış zarar da yaklaşık 105 milyar dolarla yine bugüne kadarki rekor sayıya ulaştı. Bu rakam 2005 yılında 101 milyar dolardı. Yılın en pahalı doğal felaketine ise Japonya’da yaşanan deprem ve onun ardından ortaya çıkan tsunami yol açtı.Yerleşim birimleri, sokak ve tren raylarını yutan bu felaketlerde yaklaşık 16 bin kişi yaşamını yitirdi. Fukuşima’daki nükleer facia ve onun sonuçları hesaba katılmadan, sadece deprem ve tsunaminin yol açtığı ekonomik zarar 210 milyar doları buldu. Sigortalanmış hasar ise tahminen 40 milyar dolar tutarındaydı.

(dw)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024