Ember: Güneş, yaz gündönümünde küresel elektriğin beşte birini üretiyor

Ember, bugün (21 Haziran), yaz gündönümünde gün ortası zirveleri boyunca – geçen yıl yüzde 16 olan dünya elektriğinin yüzde 20’sinin güneş enerjisinden geleceğini tahmin ediyor.

Ember’de elektrik analisti olan Kostantsa Rangelova, “Yüzde 20’lik payla güneş artık ciddi bir küresel elektrik kaynağıdır” diyor ve ekliyor:

“Batarya maliyetleri düştü, yani güneş enerjisi artık sadece gündüz değil akşam da kullanılıyor. Güneş enerjisi en hızlı büyüyen elektrik kaynağıdır ve şüphesiz en büyük elektrik ve nihayetinde enerji kaynağı haline gelecektir.”

2024’te güneş enerjisinde rekor bekleniyor

Haziran ayında, küresel güneş enerjisi üretimi, Ember’in dünyadaki güneş panellerinin yüzde 89’unun kurulu olduğunu tahmin ettiği kuzey yarımküredeki uzun yaz günleri nedeniyle tipik olarak mevsimsel olarak daha yüksek bir paya sahip.

Ember, Haziran 2023’te yüzde 6,7 olan güneş enerjisinin toplam elektrik üretimindeki payının Haziran 2024’te yüzde 8,2’ye ulaşmasını bekliyor. 2023’ün tamamında güneş enerjisi küresel elektriğin yüzde 5,5’ini üreterek rekor kırdı.

Dünyanın en büyük güneş enerjisi pazarı olan Çin, 2023 yılında küresel güneş enerjisi üretiminin yüzde 36’sını gerçekleştirdi. Ember, Çin’in toplam elektrik üretiminde güneş enerjisinin payının Haziran 2023’te yüzde 7’den Haziran 2024’te yüzde 9,6’ya ulaşmasını bekliyor. Ortalama olarak, 2023 yılı için güneş enerjisinin Çin’in elektrik üretimindeki payı yüzde 6,2 idi.

Güneş panellerinin etrafında gelişen bitki örtüsü – Fotoğraf: Argonne Ulusal Laboratuvarı / Lee Walston.

İspanya lider konumunda

AB’de Haziran 2023’te yüzde 17 olan güneş enerjisi payının Haziran 2024’te yüzde 20 ile küresel ortalamanın iki katından fazla olması bekleniyor. Ortalama olarak, 2023 yılının tamamı için AB’nin güneş enerjisi payı yüzde 9,2’dir. AB ve dünyadaki en yüksek güneş enerjisi paylarından birine sahip olan İspanya için Haziran 2024’te güneş enerjisi payının yüzde 30 ile daha da yüksek olması bekleniyor.

ABD ve Hindistan‘ın Haziran 2024’te sırasıyla yüzde 6,9 ve yüzde 7,1 ile yüzde 8,2 olan küresel ortalamanın altında benzer bir güneş enerjisi payına sahip olması bekleniyor. Bu oran 2023 yılında ABD’de ortalama yüzde 5,6 ve Hindistan’da yüzde 5,8 olarak gerçekleşti.

Fotoğraf: Argonne Ulusal Laboratuvarı – Lee Walston.

Ember’in analizi, 2023 yılında elektriğinin yüzde 10’undan fazlasını güneş enerjisinden üreten 34 ekonomi olduğunu gösteriyor. Çin açık ara en büyük güneş paneli kurucusu olmasına rağmen, 2023’teki payı yüzde 6,2 ile bu eşiğin oldukça altında kaldı. Bununla birlikte, ülkelerin yüzde 66’sı hala elektriklerinin yüzde 5’inden azını güneş enerjisinden üretiyor ve bunların çoğu küresel ortalamanın üzerinde güneşlenme oranına sahip. Düşen maliyetler ve teknolojik verimlilikteki artış göz önüne alındığında, güneş enerjisinin gelecekte bu ülkelerde daha fazla benimsenmesi bekleniyor.

Rapor, dünyanın en büyük dört güneş enerjisi pazarındaki güneş enerjisi üretimini, güneş enerjisinin diğer enerji kaynaklarına kıyasla büyümesini ve güneşli ülkelerdeki kullanılmayan potansiyelini vurguluyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete