Kategoriler: EkolojiManşet

Ekoloji hareketleri deprem bölgesi için yardıma çağırıyor: Topraktan doğuyoruz, haydi desteğe!

Yazar:
Yeşil Gazete

Ekoloji aktivistleri deprem bölgesindeki vatandaşlar için ‘Topraktan Doğuyoruz‘ diyerek bir kampanyaya başladı.

Ekoloji hareketlerinin 6 Şubat depreminden sonra dayanışma ve gözlemlerde bulunmak üzere deprem bölgesine gönderdiği iki ayrı heyetin değerlendirmeleri sonucu 21 Mart’ta başlayarak altı ay sürecek ‘Topraktan Doğuyoruz’ adlı dayanışma kampanyası için kollar sıvandı.

Kampanyaya katılarak deprem bölgesine dayanışma yolculuğunda bulunmak ya da çalışma gruplarına katılarak kampanyaya destek vermek isteyen tüm doğa ve yaşam savunucularına “Topraktan Doğuyoruz.. Haydi desteğe” çağrısında bulunuldu.

Ekoloji hareketlerinin bir araya gelerek kurmuş oldukları Ekoloji Hareketleri Afet Grubu‘nun hazırladığı çağrı metninde şu ifadeler kullanıldı:

“Depremin ilk yaraları sarılmaya çalışılırken göz ardı edilen tarım, hayvancılık ve göç kavramları geri planda kaldı. Oysa yaşama tutunmanın, kendini onarmanın yolu insanların toprakla olan bağının devamı ve geçimlik ekonomisinin sürmesi için üretimde yer almasıyla olacaktır. Bu anlamda oluşacak kampanyanın tüm ülke de ve dünyada güçlü bir sese dönüşmesi ve gönüllülük esasıyla tarımsal üretime destek vermek için sahaya iniyoruz.

Tarım ve hayvancılık yapılan bu bölgede, deprem sonrası yarım kalan tarımsal üretimin hasat dönemine kadar gönüllülerce yapılarak geçimlik ekonomi temelinde geçimini sağlayanlara önemli bir destek olacaktır.”

Açıklamaya göre; 21 Mart-27 Mart arası sahada çalışacak ilk ekibi oluşturacak gönüllülerin hızlıca belirlenmesi ve o tarihte sahada olması gerekiyor.

İlk çalışma sahasının ise Maraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya olacağı belirtiliyor.

Girişimin yereldeki üyelerinin belirleyeceği kır yaşamına dair bağ, bahçe, bostan, ahır, kümes vb. işlere odaklı olmak üzere bölgeye destek sağlanması planlanıyor.

Ekoloji hareketlerinin çağrısı ile kurulan bu çalışmada sivil toplum örgütleri, odalar, birlikler ve kooperatifiler yer alacak. Sonrasında ise çalışmaya siyasi partilerin, kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin eklenebileceği belirtiliyor.

Girişime çeşitli şekillerde destekte bulunmak ve gruplarda yer almak için formu doldurabilirsiniz.

Ayrıca kampanya için deprem bölgesine gidemeyen ve fakat kampanyaya oluşturulan çalışma grupları aracılığıyla destek vermek isteyen yaşam savunucularının neler yapabileceğine ilişkin bugün bir toplantı gerçekleştirilecek. Toplantıya buradan katılabilirsiniz.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024