6 Şubat’ta Türkiye’yi sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra birçok çevresel sorunun baş göstermesinin yanı sıra, depremden etkilenen bölgede çevresel tahribat yaratma potansiyeline sahip santral ve sahalara dair net bir bilgi alınamaması, çevre aktivistlerini harekete geçirdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası, Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonu temsilcilerinin ve Karıncalar Ekoloji Ağı aktivistlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Ekoloji Hareketleri Afet Grubu (Eko Afet Grubu), durum tespiti amacıyla deprem bölgesine doğru yola çıktı. 

Ekoloji Birliği Yönetim Kurulu üyelerinden İsmail Akyıldız, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada, Ekoloji Hareketleri Afet Grubu’nun 10 Şubat’ta faaliyete geçerek yoğun çalışmalar kapsamında Afet Hayvanları Grubu, İhtiyaçlar Grubu, Lojistik Grubu, Bilgi Teyit Grubu, Gönüllü Havuzu Grubu ve Diplomasi Grubu, Basın ve Sosyal Medya Grubu, Eko Afet Bilim Grubu ve Koordinasyon Grubu olmak üzere dokuz çalışma grubu oluşturulduğunu belirtti.

Gruptan yapılan bir açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Yangınlar, seller, pandemiler, kırsal ve kentsel müştereklerinin yağmalanması süreçlerinin giderek yükselişte olduğu, yaşamımızın bir parçası haline dönüştüğü bir dönemde ekoloji hareketlerinin bu alanda söz ve eylem üretmesi zorunlu bir hale gelmişti. Böyle bir dönemde ekoloji hareketinin afet örgütlenmesini doğrudan ve demokratik yöntemlerle kolektif bir şeklide tamamlamasının tarihi bir öneme sahip olduğu düşüncesindeyiz. Yukarıda sözü edilen yıkımların ‘kader planımızda’ değil bir azınlığını rant planlarında yer aldığını biliyoruz.”

Heyetin ilk durağı Diyarbakır

Ekoloji Hareketleri Afet Grubu’nun örgütlenme çabalarında aktif olarak rol alan beş kişilik bir heyet bugün (15 Şubat) Diyarbakır’a gitmek üzere yola çıktı.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dursun Kahraman, Ekoloji Birliği Eş Sözcüleri Halime Şaman ve Güner Yalınç ile İklim Adaleti Koalisyonu’ndan Melis Tantan ve Çiğdem Özbaş’ın yer aldığı temsili heyet, afet bölgesinde yaşanan veya yaşanabilecek ekolojik sorunlara dair kapsamlı gözlemler edinmeyi ve deprem sonrası  tehdit oluşturan durumlara yönelik bilgi eksikliğinin kapatılmasını hedefliyor.

Heyet, Akkuyu Nükleer Güç Santrali, afetten etkilenen illerdeki termik santraller, bölgedeki hidroelektrik santralleri ve kimyasal maddelerin bulunduğu maden sahaları gibi depremin etkileri hakkında net ve şeffaf bilgi sağlanamayan alanları yerlerinde değerlendirmeyi amaçlıyor.