Denizli‘nin Babadağ, Muğla’nın Milas ve Menteşe, Balıkesir‘in İvrindi ve Aydın‘ın Didim ilçelerinde orman yangınları çıktı.
Havadan ve karadan müdahale başlatan ekipler, yangınları kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor.
İki ilçesinde de yangın çıkan Muğla’ya ihbar üzerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait hava ve kara araçları sevk edildi.
Menteşe’ye bağlı Gazeller Mevkii’nde başlayan orman yangınının hızla büyüdüğü belirtildi. Saat 12.25 sıralarında başlayan yangın şiddetli rüzgarın etkisi ile hızla büyüdü. Rüzgarın etkisi ile Denizli il sınırlarını aşan yangına müdahale için ilk etapta 12 arazöz, sekiz su ikmal aracı, beş helikopter ve altı uçağın bölgeye sevk edildiği açıklandı.
Milas’a bağlı Kısırlar Mahallesi’ndeki ormanlık alanda başlayan yangına da 40 orman işçisi ile köylüler ve 14 arazöz ile iki uçak, üç helikopter müdahale ediyor.
Yangın bölgesine hareket eden Muğla Valisi İdris Akbıyık, “Kısırlar Mahallesi’nde 14 haneyi tedbir amaçlı boşalttık. Ekiplerimiz yangını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
Balıkesir’deki yangının enerji nakil hattının kopmasından kaynaklandığını söyleyen Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, yangının en çok tehdit ettiği Kınık Mahallesi‘nde 11 ahırı boşalttıklarını ve hayvanları güvenli bölgeye aldıklarını söyledi.
Bölgede rüzgârın etkisini sürdürdüğünü, nem oranının çok düşük, hava sıcaklığının yüksek olduğunu dile getiren Ustaoğlu, “Bugün il genelinde biçerdöver ve hububat işini yasaklamıştık. Çünkü bugün hava durumunda olumsuz anlamda ciddi bir alarm vardı. Yangının enerji nakil hattının kopmasından kaynaklandığı yönünde tespit var. Daha detaylı çalışmayı sonra yapacağız” dedi.
Aydın’ın Didim ilçesine bağlı Ak Yeniköy yakınlarında ziraat alanında da yangın çıktı. Şiddetli rüzgarın büyümesi ile yangın yayıldı. Didim ilçesi Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait sekiz arazöz ile 35 orman işçisinin müdahale ettiği yangın ormanlık alana yöneldi. Yangını söndürmek için bölgedeki tatil sitelerinde bulunan vatandaşların da yardıma gittiği belirtildi.
İnsan kaynaklı iklim değişikliği, artan sıcaklıklar, azalan yağışlar ve nem oranlarındaki düşüşe neden olarak orman yangınlarına elverişli hava koşullarına yol açıyor.
Aşırı sıcaklıkların toprağın nemini çekmesi özellikle rüzgarların kuvvetli olduğu dönemlerde yangınların büyümesine ve daha geniş bir alana yayılmasına neden oluyor. Ağaçların daha kolay tutuşmasını sağlayan bu koşullar, yangın söndürme çabalarını da zorlaştırıyor.
BM Çevre Programı‘na (UNEP), göre de değişen arazi kullanımı ve iklim değişikliğinin birleşik etkileri, orman yangınlarının sıklığını ve yoğunluğunu artırıyor. UNEP’in tahminlerine göre orman yangınlarının sayısı 2100 yılına kadar yüzde 50 oranında artacak.
Uzmanlar, orman yangını mevsimlerinin süresinin giderek uzayacağı ve yangınların şiddetinin daha da artacağı uyarısı yapıyor.
Kuraklığın yanı sıra insan faktörüne de dikkat çeken iklim araştırmacıları, çoğu zaman gelişi güzel şekilde ormanda yere atılan sigara izmaritleri ya da söndürülmeyen mangal ve kamp ateşlerinin, büyük felaketlere neden olduğunu hatırlatıyor. Bu nedenle hükümetlerin sadece iklimin korunmasına dair önlemler almakla yetinmeyip yangın tehlikesine karşı daha bilinçli ve tedbirli olunması için halkı uyaran bilgilendirme kampanyaları yapması gerekiyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…