Çevre örgütleri İzmir‘in Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru mahallesinde Kanada merkezli Eldorado Gold‘un işlettiği altına madenine karşı İzmir Vergi Dairesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
İzmir’in su sıkıntısının temel nedeninin bölgede bulunan altın madeni çalışmaları olduğunu söyleyen çevreciler maden dolayısıyla Çamlı havzasına yapılması planlanan ve 300 bin kişiye su sağlaması düşünülen Çamlı barajının inşa edilmesinden de vazgeçildiğini belirtti.
Açıklamaya EGEÇEP, İzmir Tabip Odası, İzmir Yaşam Alanları(İYA), Konak Kent Konseyi ve Gaziemir Çevre Platformu’nun yanı sıra TMMOB İzmir İlk Koordinasyon Kurulu katılım gösterdi.
Yapılan açıklamada “İzmir halkının temiz suyu, Kanada kökenli Eldorado Gold’a bağlı Tüprag altın madeni şirketinin çıkarları uğruna feda edilirken İzmir’in gereksindiği su, 130 km ötedeki Gördes barajından getirilmeye çalışılmaktadır. Bu barajın bir türlü su tutamaması bir yana, suyun farklı havzalara taşınması eylemi de ciddi bir ekolojik yanlışlıktır” denildi.
Madenin İzmir’in su havzası içi büyük risk yaratacağının birçok kez bilimsel raporlarla belgelendiğinin hatırlatıldığı açıklamada “Yıllardır soruyoruz, bir kez daha soracağız: Madencilik mi, suyun korunması mı?” ifadeleri kullanıldı.
Maden hakkında mahkemelerin defalarca yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen maden işletmesinin çalışmaya devam ettiğini belirten eylemciler “ Çünkü halkın sağlığını değil, madencilerin çıkarlarını gözeten iktidar, her seferinde bu Kanada şirketinin imdadına yetişerek, yaptığı yönetmelik değişiklikleri ile çalışmaya devam etmesini sağlamıştır” dedi.
Bu çerçevede madencilik için mutlak koruma alanının 300 metreden 100 metreye düşürüldüğü, içme ve kullanma suyu havzalarından 100 metre uzaklıkta madencilik yapılmasının önünün açıldığı hatırlatıldı.
Ayrıca ÇED raporlarının da gene mahkemece iptal edilmesine rağmen yeni ÇED düzenlemeleriyle madenin bugüne kadar kesintisiz çalışmasının sağlandığı belirtildi.
Proje hakkında 2012 ve 2015 yıllarına ait Bakanlık tarafından iki ÇED Olumlu raporu verildi. İkisine yönelik açılan iptal davaları sonucunda hangi ÇED Olumlu kararının uygulamada olduğuna yönelik ise bir belirsizlik mevcuttu.
En son gelen Danıştay 6’ncı Dairesi kararında ise geçerlilikte olan ÇED raporunun 2015 tarihli olduğu belirtiliyor. Bu karar üzerine çevre aktivistleri yaptıkları açıklamada şu soruları yanıt aradı:
Açıklama İzmir yöresindeki en temiz su havzası olduğu belirtilen Çamlı barajı havzasının koruma altına alınması ve Efemçukuru Altın Madeni’nin kapatılması talepleriyle sona erdi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…