Küresel ısınma nedeniyle temmuz 2017’de Antarktika‘daki Larsen C buz sahanlığından ayrılan en büyük yüzen buzdağından büyük bir parça daha koptu.
Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) gözlem uydularından Sentinel-1A, 28 Ocak’ta A68a’dan dev bir parçanın koptuğunu gözlemledi. Antarktik buz bloğunun en büyük parçası olan A68a, başlangıçta 5.800 km2 olarak ölçülmüştü.
A68g adı verilen parçanın 50 kilometre uzunluğunda ve 20 kilometre genişliğinde olduğu ifade edildi. Bu miktar İstanbul’un beşte biri büyüklüğündeki bir alana denk geliyor.
Bu nedenle bilim insanları buzdağının sığ suda açık denizde karaya oturması halinde Güney Georgia‘daki binlerce penguen ve fok balığının bulunduğu vahşi yaşama zarar verebileceğinden endişeleniyor. Araştırmacılar, bölgeyi gözlemlemek amacıyla yakında Falkland Adaları‘ndaki İngiliz Kraliyet Araştırma Gemisi James Cook‘la Güney Georgia’ya doğru yelken açacak.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…