Kategoriler: Dünya

Dünyadan Kısa Kısa – 23 Eylül Pazartesi

Irak’ta bombalar susmuyor: 96 ölü

Irak’ın başkenti Bağdad’ın Şii ağırlıklı Sadr bölgesinde Cumartesi günü gerçekleştirilen bombalı saldırılarda 96 kişi öldü, yüzlerce kişi ise yaralandı. Saldırıları üstlenen olmazken, El Kaide bağlantılı Sünni gruplardan şüphe ediliyor.

Kenya’da El Şebab saldırısı: 68 ölü

Kenya’nın başkenti Nairobi’de Cumartesi günü Somali menşeli islamcı El Şebab militanlarınca bir alışveriş merkezine gerçekleştirilen saldırıda 68 kişi öldü. Ölenler arasında Harvard Üniversitesi’nde doktorasını yeni bitiren ve Tanzanya’da sağlık hizmetlerine erişim konusunda çalışan 9 aylık hamile Elif Yavuz da bulunuyor. Alışveriş merkezi etrafında polis kuşatması devam ediyor. Militanların elinde hala rehineler olduğu belirtiliyor. Öte yandan gıyabında (Kenya geçtiğimiz haftalarda UCM’den çekilmişti) Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmakta olan Kenya devlet başkanına saldırı nedeniyle UCM tarafından bir haftalık izin verildi.

Çin’de tayfun Usagi 25 kişinin ölümüne yol açtı

Çin’in Güneyindeki Guangdong bölgesini vuran tayfun Usagi’nin en az 25 kişinin ölümüne yol açtığı bildiriliyor. 3.5 milyon kişi tayfundan doğrudan veya dolaylı olarak etkilenirken yüz binlerce insan da tahliye edildi.

Bangladeş’te büyük işçi ayaklanması

Günde 19 saat çalışarak ayda yaklaşık 38 dolar asgari ücret alan Bangladeşli tekstil işçileri asgari ücretin ayda 108 dolara çıkarılması talebiyle ayaklandı. Gösterilere 50 binden fazla işçinin katıldığı söyleniyor. Bangladeş dünyadaki büyük tekstil firmalarının bir çoğunun ürünlerini üretiyor.

Mısır’da Türkiye modeli

Mısır’da Ömer Abdül-Magd isminde bir çiftçi eşeğine ‘Sisi’ adını verdiği için tutuklandı. Hatırlanacağı gibi Mısır’daki darbeyi gerçekleştiren grubun liderinin ismi de Sisi.

Papa Francis giderek radikalleşiyor

İtalya’nın Sardunya adasını ziyaret eden Papa Francis, yaptığı konuşmada Tanrı’nın ekonomik sistemin merkezinde paranın değil insanların olmasını istediğini söyledi. Papa, paranın bir ‘put’ haline geldiğini de ifade etti.

Yunanistan pür dikkat Almanya’daki seçimleri izledi

Bir sonraki kredi diliminin serbest bırakılmasını bekleyen Yunanistan hükümeti seçimlerden sonra Almanya’nın kredi dilimine ilişkin sert tutumunu yumuşatacağını umuyor. Öte yandan, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan oluşan ‘troika’ ile görüşmeler, emek çevrelerinin tüm itirazına rağmen, devam ediyor.

ABD nükleer facianın eşiğinden dönmüş

Guardian gazetesinde yayınlanan yeni bir belge, 1961 yılında ABD’nin Doğu kıyısında gerçekleşen bir kazada, bir hidrojen bombasının patlamanın eşiğine geldiğini ortaya çıkardı. Kazayı tek bir şalterin engellediği belli oldu. Bahse konu şalterin arıza yapması durumunda Hiroşima’ya düşen bombanın 260 katı kuvvetinde bir patlama olacakmış.

Erkek basketbolunda Avrupa’nın son şampiyonu Fransa

Finalde Litvanya’yı 80-66 yenen Fransa erkek basketbol takımı tarihinde ilk defa Avrupa şampiyonu oldu.

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi