Kategoriler: Bilim-TeknolojiManşet

Dünya yörüngesinde seyreden çöpleri gösteren simülasyon

Yazar:
Haber Merkezi

Suzanne Jacobs tarafından Grist‘de yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Çağdaş Özhan‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Bilmekteyiz ki dünya bir süredir güneş sisteminin pasaklı çocuğu durumunda. Şu anda gezegenin yörüngesinde 20.000 uzay atığı bulunmakta ve bu sayı her geçen gün artmakta.

Elbette pasaklılık çocuğu rahatsız etmez (tabii ki bazılarımız rahatsız olmakta ). Aslında buna alışmış durumdayız. Londra Üniversitesi çalışanı ve uzay mühendisi olan Stuart Grey’in Kraliyet Enstitüsü için hazırlamış olduğu ‘Uzay denilen o yer!’ isimli görsel ve interaktif takvim sayesinde bu durumu gözlemleyebilmekteyiz.

Aslına bakılırsa tüm bu görsel şema geride bırakılan çöpleri gösteren bir ders niteliğinde. 1957 yılının 4 Ekim günü Rusya’nın Sputnik 1 isimli roketi fırlatmasıyla başladı tüm bu uzay çöplüğü. Bir sonra ki yıl ABD Explorer 1 isimli kendi uzay çöpünü uzaya salıverdi. Yuri Gagarin 1961 yılında ilk insansı uzay yolculuğunu tamamladığı sırada çoktan 200 kadar uzay çöpü yörüngede seyretmeye başlamıştı bile. 2000’li yıllara gelindiğinde ise bu rakam 9000’i bulmuştu. 2007 yılında Çin tarafından gönderilen test roketi bu yığına 2000 kadar ekleme yaparak günümüzdeki rakama yani 20.000 civarına ulaştırmış oldu.

Parçalar bir elmanın büyüklüğünden bir otobüs boyutuna kadar ulaşıyor. Bu liste roket gövdeleri, fırlatma sebebiyle biriken çer-çöp ve uydu çarpışmalarında dağılan insan mühendisliğine ait ıvır zıvır parçalara kadar uzayıp gitmekte. Aşağıda Grey’in simulasyonuna ait bir resim bulunmakta. Kırmızı noktalar roket gövdelerini temsil etmekte. Hala tekrar kullanılabilir roketlere olan inancınız düşükse belki de bu sizi gazlamaya yeter.

Bardağın dolu tarafından bakacak olursak kimse pasaklı birisini fethetmek istemez. Yani bu çöp bulutu bizi üstün uzaylı efendilerimizden koruyan bir kalkan gibi görev görüyor olabilir. Aynı ortaokulda olduğu gibi: deodorant ve duşu sevmiyor oluşunuzun asıl sebebi arkadaşlık kurmak istemiyor olmanızdır belki de…

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Suzanne Jacobs

Yeşil Gazete için Çeviri: Çağdaş Özhan 

(Yeşil Gazete, Grist)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024