Dünya rekortmeni Şahika Ercümen’den kirlilik ve iklim krizine farkındalık dalışı

Dünya serbest dalış rekortmeni ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye’nin “Sudaki Yaşam Savunucusu” Şahika Ercümen,  Hatay’da hassas durumdaki deniz ekosistemini koruma amacıyla bir dalış yaptı.

UNDP Türkiye’nin “Hatay için İklim Eylemi” projesi kapsamında, deniz yaşamının korunması için İskenderun‘a bağlı Hırlavuk Burnu‘nda dalan  Ercümen “Denizlerimiz ve okyanuslarımız boğuluyor. Kirlilik, atıklar, aşırı avlanma, istilacı yabancı türler ve iklim değişikliği gibi insanlığın yarattığı sorunlar, deniz yaşamını, bağlı olduğu oksijenden mahrum bırakıyor” diye konuştu.

Fotoğraflar: Şebnem Coşkun/AA.

Sahilde 1 saatte 40 kilo atık toplandı

Ercümen, dalış öncesinde Samandağ Sahili’nde düzenlenen atık temizleme etkinliğine katıldı. 47 ilkokul öğrencisinin yer aldığı etkinlikte bir saat içinde yaklaşık 40 kilogram atık toplandı.

Dalış sırasında ise  vatozların ve istilacı türler arasında yer alan ve son yıllarda sayısı artan kedi balıklarının, dipte, yüzlerce plastik atık arasında yaşadığı gözlemlendi.

Ercümen, dünyanın deniz ve okyanuslarındaki aşırı kirlilikle ilgili şunları söyledi:

“Denizlerimiz ve okyanuslarımız boğuluyor. Kirlilik, atıklar, aşırı avlanma, istilacı yabancı türler ve iklim değişikliği gibi insanlığın yarattığı sorunlar, deniz yaşamını, bağlı olduğu oksijenden mahrum bırakıyor. Bugün Asi Nehri’ndeki kirlilik konusunda alarm veriyoruz ancak tehdit çok daha büyük.

“Suyun altındaki yaşamı tehlikeye atarsak tüm insanlığı tehdit etmiş oluruz. Bu nedenle bu küresel sorunu durdurmak için yerel düzeyde eylemlerimizi yoğunlaştırmamız ve farkındalığı artırmamız gerekiyor.”

Dalış sırasında gözlemlenen istilacı türlerden çizgili yılan kedi balığı hakkında bilgi veren İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan ise Süveyş Kanalı yoluyla Kızıldeniz’den Akdeniz’e geçen hayvanın (plotosus lineatus), İsrail ve Lübnan kıyılarından sonra Türkiye’de ilk defa 2016’da kaydedildiğini belirtti.

‘Hatay için İklim Eylemi’ projesi

Japonya hükümetinin sağladığı 1,8 milyon dolar destekle Hatay’da hassas durumdaki denizel ekosistemi korumayı amaçlayan UNDP Türkiye “Hatay için İklim Eylemi” projesinde üç hedef belirlendi.

Bunlardan birincisi, Samandağ’da Akdeniz’e dökülen Asi Nehri’nin getirdiği atıkları temizlemek; ikincisi, mevzuat düzenlemelerinin iyileştirilmesi ve halkın eğitilmesi yoluyla atıkların nehre boşaltılmasının azaltılmasını sağlamak; üçüncüsü ise nehirleri tıkayan, su kalitesini düşüren ve yerel balıkçılık ekonomisini tehdit eden bir istilacı tür olan su sümbülünün yayılmasının yarattığı tehditle mücadele etmek.

Lübnan’da doğup Suriye’de kuzeye doğru akan Asi Nehri, daha sonra Türkiye’ye giriyor. 571 kilometre boyunca atıkları da taşıyan nehir, Hatay’dan Akdeniz’e dökülüyor.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi