Washington’daki Worldwatch Enstitüsü’nün yaptığı,177 ülkeden alınan verilere dayalı araştırmaya göre dünya çapında 2 milyar insan obez. Araştırmanın başkanı Richard Weil, “Her ülkede şişman sayısı artıyor. Sanayileşmiş ülkeler arasında en fazla şişman insana Amerika, Kanada, İngiltere ve Avustralya’da rastlanıyor,” diyor.
Enstitü, verileri toplarken aşırı şişmanlarla obezlerin sayısını birarada tutu. Bu da beden kitle endeksi 25’in üzerindekilerin aşırı şişman olarak sınıflandırılması anlamına geliyor.
Araştıma başkanı Richard Weil bazı sanayileşmiş ülkelerde yetişkinlerin neredeyse %80’inin aşırı şişman olduğunu söylüyor. Amerika %78,6 ile başı çekiyor: “Paranın ve boş zamanın bol olduğu ülkelerde insanların daha az egzersiz yaptığını ve daha kötü beslendiğini görüyoruz.”
Weil, insanların kilo sorunu olması için mutlaka zengin olması gerekmediğini, ama bazı ülkelerde gelirin yükselmesiyle düşük kaliteli gıdalara erişimin kolaylaştığını söylüyor.
Örneğin Çin ve Hindistan’da orta sınıf giderek büyüyor.
Weil, “Çin’in birçok bölgesinde aşırı şişman sayısı artıyor. Bu durum yine gelir artışına bağlı. Ortadoğu’nun petrol zengini ülkelerinde de aynı durum geçerli,” diyor.
Japonya ve Fransa sanayileşmiş ülkeler arasında en düşük obezite oranına sahip ülkeler. Bu da ibu ülkelerde daha küçük porsiyonlar yenmesinden kaynaklanıyor.
Şişman sayısı arttıkça sağlık sorunları da artıyor. Tip- 2 şeker hastalığı obeziteye bağlı bir rahatsızlık. Şeker hastalığına bağlı komplikasyonlar arasındaysa kalp hastalığı, körlük ve kol ve bacakların kaybı riski var.
Amerikan Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi CDC’nın Şeker Hastalığı Bölümü’nün Başkanı Doktor Ann Albright anlatyor: “Yıllar içinde obezitenin durumunu izliyoruz. 1980’li yılların sonuna doğru obezitenin arttığını görüyoruz. Şeker hastalığında aynı artış bundan 6 yıl sonra görülmeye başlandı. Zamanlamada bir gecikme olduğu doğru, ama ikisi arasında bir ilişki olduğu kesin.”
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya çapında 300 milyondan fazla insan tip- 2 şeker hastası. Çin, Hindistan ve Amerika en çok şeker hastası olan ülkeler.
Ancak her şişman şeker hastası olmuyor. Doktor Albright, “Genleriniz silahı dolduruyor, yaşam tarzınızsa tetiği çekiyor,” diyor.
Bu eğilim sürerse özellikle Çin, Hindistan ve Amerika için durum oldukça kötü görünüyor. Amerika Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’ne göre 2050 yılına kadar tüm dünyada her 3 kişiden birinin şeker hastası olması mümkün.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…