Kategoriler: İklim KriziManşet

Dünya Bankası’ndan İklim Değişikliği uyarısı

Yazar:
Haber Merkezi

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, iklim değişikliği ile mücadelede daha sert önlemlere başvurulmasını istedi. Önlem alınmazsa 2060 yılına kadar sıcaklığın dört derece artabileceği belirtiliyor.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Dünya Bankası’nın girişimiyle Almanya’da Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü’nde hazırlanan iklim raporunu kamuoyuna tanıttı. “Çok çok az zamanımız kaldı” sözleriyle, küresel ısınma tehdidinin ulaştığı boyutlara dikkat çekmeye çalışan Jim Yong Kim, “İklim değişikliği ile mücadelemizi sertleştirmezsek, yoksulluğu hiçbir zaman ortadan kaldıramayacağız” dedi. Dünya Başkanı somut önlemler dile getirmezken, Dünya Bankası’nın yenilenebilir enerjiler konusundaki teşviklerine başvurulmasını istedi.

Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Hans Joachim Schellnhuber de, “İki dereceden daha fazla ısınmaya göz yumarsak, ekolojik sistemin çöküş noktalarını zorlamış oluruz” dedi. Uzman, bunu engellemenin tek yolunun fosil yakıtlara dayalı üretimden ve tüketim alışkanlıklarının değişmesinden geçtiğini ifade etti.

2 derece ile sınırlandırılmalı

Söz konusu raporda, iklim taahhütlerinin yerine getirilmemesi durumunda 2060’lı yıllarda sıcaklığın dört derece artabileceği uyarısı yapılıyor. Bunun sonucu olarak da belirli aralıklarla sıcaklık dalgalarının yaşanabileceği, hasat veriminin düşebileceği ve küresel gıda krizinin başgösterebileceği ifade ediliyor.

Ancak atmosfere zararlı sera gazı salımını sınırlayan önlemler alınsa dahi, sıcaklıktaki artışın 2100 yılına kadar dört dereceyi bulması ihtimalinin yüzde 20 olduğu vurgulanıyor. Küresel karbondioksit salımı  2011 yılında rekor seviyeye ulaşarak 34 milyar tonu bulmuştu.

Uzmanlar, hükümetler, çevre örgütleri ve araştırmacılara göre, iklim değişikliğinin kısmen de olsa kontrol altında tutulabilmesi için sıcaklıktaki artışın 2 derece ile sınırlandırılması şart. 2 derece şartı, uluslararası iklim müzakerelerinde de temel alınıyor. Bir sonraki BM iklim zirvesi 26 Kasım’da Katar’da yapılacak. Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler, geçen yıl 2015 yılına kadar yeni bir iklim sözleşmesi hazırlanması konusunda uzlaşmaya varmıştı.

Dünya Bankasının hazırladığı, “Isıyı düşür:  Dünya’nın 4 derece sıcaklık artışından kendini sakınma sebebi” başlıklı raporun orjinaline buradan ulaşmak mümkün.

(Deutsche Welle Türkçe, Yeşil Gazete)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024