Kategoriler: DoğaManşet

Dört ilde orman yangınları devam ediyor, Çanakkale’deki yangın kontrol altında

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı‘nın son açıklamasına göre Uşak, Manisa, Balıkesir ve İzmir‘deki yangınlara müdahaleler devam ediyor. 575 hektar alanın hasar gördüğü Çanakkale‘de ise yangın kontrol altına alındı.

Uşak’taki yangın köyleri tehdit ediyor

Dün (18 Haziran) Uşak’ın Köprübaşı Köyü‘nde başlayan ve rüzgarın etkisiyle ekili tarım arazilerine ve ormanlık alana yayılan yangın henüz kontrol altına alınamadı.

Uşak Vali Vekili Önder Can, “Uşak merkez bağlı Köprübaşı, Kıran ve Akbulak Köyü ekili arazileri ve hasat yapılan bölge civarında yangın ihbarı alındı, aşırı sıcaklık ve sık sık yön değiştiren rüzgar nedeniyle bu yangın ormanlık alanlara da sıçradı. Çevre mahalle ve köyleri tehdit edecek şekilde büyüdü” dedi.

Köprübaşı köyüne bağlı Hacışerifler Mahallesi‘nde 6 hane, Velibeyler Mahallesi‘nde 10 hane, Karaköse Köyü Çamurak Mahallesi‘nde ise 10 hane tedbiren tahliye edildi. Ancak evlerin zarar görmediği bildirildi.

Yangına Jandarma ve Denizli Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki 4 helikopter, 131 iş makinesi, su tankerler, destek araçları, 495 personel ve itfaiye araçları ile müdahale ediliyor. AFAD ekipleri de yangın söndürme çalışmalarına katıldı.

Yangının biçerdöverden çıkan kıvılcım sonucu başladığı iddia ediliyor ancak henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Uşak Valiliği, yangın tehlikesi nedeniyle ormanlık alanlara 500 metre mesafedeki tarlalarda hasadın 21.00-06.00 saatleri arasında yapılmasını bildirdi.

İzmir’deki yangın makilik alanda başladı

İzmir’in Çeşme-Karaburun ilçesinde çıkan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Makilik alanda 15.00’a doğru başlayan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri 3 uçak, 1 helikopter, 11 arazöz, 3 su ikmal aracı ve 3 dozer ile müdahale ediyor.

Yangının ardından Bergama ilçesinde de Asklepios Ören yerinin yakınlarındaki çam fıstığı ağaçlarının bulunduğu bölgede bir yangın çıktı. Yangın Orman Bölge Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

Manisa’da müdahale devam ediyor

Manisa-Soma’daki yangına ise Orman İşletme Müdürlüğü ve Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin itfaiye ekipleri havadan ve karardan müdahale ediyor.

Bölgede 8 uçak, 2 helikopter, 20 arazöz, 7 su ikmal aracı ve 4 dozer sevk edildiği bildirildi. Yangının çıkış sebebine dair henüz açıklama yapılmadı.

Ayvalık’ta çöplükte başlayan yangın ormana yayıldı

Balıkesir Ayvalık‘ta ise bir çöplükte çıkan yangın, orman alanına sıçradı. Yangına hem karadan hem de Edremit Orman İşletme Müdürlüğü‘nün iki uçak ve bir helikopteri ile havadan müdahale ediliyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi‘nin itfaiye ekipleri ve Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) de söndürme çalışmalarına destek oluyor.

Çanakkale’de 575 hektar yangından etkilendi

Bakan Yumaklı’nın son yaptığı açıklamaya göre Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde çıkan yangın kontrol altına alındı.

Yoğun rüzgar nedeniyle yangının yeniden yayılma ihtimaline karşın bölgeyi iki kere daha kontrol ettiklerini söyleyen Yumaklı, yangından etkilenen alanın 575 hektar olduğunu açıkladı. Bu alanın 340 hektarı ormanlık alan, kalanı ise kırsal alan.

Bölgedeki soğutma çalışmaları devam ederken tarihi alanların ziyarete aşamalı olarak açılacağı ve Boğaz trafiğine devam edildiği bildirildi.

Yumaklı, Çanakkale’de önümüzdeki beş gün boyunca mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ve rüzgar görüleceği için çiftçilerin çalışma saatlerinin gündüz saat 11.00’e kadar düzenlendiğini söyledi.