Sağlık

Diyarbakır’da ikinci dalga endişesi

Yazar:
Haber Merkezi

Diyarbakır’da son bir haftalık süreçte koronavirüs tanısı konulan hasta sayısının 300’ü geçtiği bildirildi. İkinci dalga endişesi yaşanan iki pandemi hastanesindeki bire düşürülen klinik sayısı beşe çıkarıldı. Yatak kapasitelerinin dolduğu hastanelerde yeni tanı konulanlar, evlerinde izole ediliyor.

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, “Diyarbakır’da artan koronavirüs vaka sayılarına baktığımızda ikinci dalgaya yakın bir durum söz konusu şu an için. Bu hızla devam edersek Diyarbakır ikinci dalgayı da aşacak gibi görünüyor. Nerdeyse vaka sayılarına yetişemez duruma geldik” dedi.

Bayram ziyaretleri, toplu ibadetler sayıyı artırdı

1 Haziran’da hayata geçen kontrollü normalleşme sürecinde oluşan rehavetin vakalardaki artışın nedeni olduğu belirtiliyor. Kentte, merkez ve birçok ilçedeki mahalle ve yerleşim yeri de karantina altında.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya da şunları söyledi: “‘Biz bu işte çok başarılıyız’ algısı yaratıldığı için oluşan rehavet buna yol açtı. Yine bayram ziyaretleri, toplu ibadetler gibi olguların da bu artışta rol oynadığını düşünüyoruz.”

Son 10 günde kentte ciddi bir vaka artışının yaşandığını belirten Yerlikaya, iller arası seyahat kısıtlaması kalkınca diğer illerden bölgeye çok sayıda enfekte hasta geldiğine de dikkat çekti.

Maskesiz sokağa çıkmanın yasaklandığı iller 39’a çıktı

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı mücadelede önemli bir tedbir olarak öne çıkan maske kullanımı ise Diyarbakır‘ın da eklenmesiyle 39 ildeki hıfzıssıhha kurulları tarafından sokakta zorunlu hale getirildi. Kent genelinde Covid-19 vakalarının artış gösterdiği Diyarbakır’da, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, yarından itibaren maskesiz sokağa çıkmanın  yasaklanacağını duyurdu.

Maske takmadan sokakta dolaşmanın yasaklandığı iller şöyle: Diyarbakır, Kütahya, Kars, Elazığ, Erzurum, Iğdır, Urfa, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bartın, Denizli, Düzce, Kastamonu, Muğla, Uşak, Rize, Karabük, Kayseri, Sakarya, Siirt, Dersim, Kırıkkale, Kırklareli, Isparta, Burdur, Konya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Gümüşhane, Bolu, Kocaeli, İzmir, Mardin, Amasya, Malatya, Zonguldak ve Bursa.

Hıfzısıhha Kanunu‘na göre, yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, 250 TL’den bin TL’ye kadar idari para cezası verilebiliyor.

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024