Kategoriler: Kültür-SanatManşet

Diyafram açıklığı, enstantane hızı ve ISO’nun görüntülerdeki etkisini açıkça gösteren resimler

Anthony Dejolde tarafından Lifehack‘de yayımlanan yazıyı Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Alper Çevirgel‘in çevirisiyle sunuyoruz.

***

Görsel: Lifehack

Fotoğraf çekerken mükemmel kareler mi yakalamak istiyorsunuz? O zaman anlamanız gereken üç şey var: diyafram açıklığı, enstantane hızı ve ISO.

Diyafram açıklığı kamera lensinden geçen ışığı kontrol eder. Eğer diyafram açıklığı en aza ayarlanırsa, bu en az miktarda ışığın lensten geçmesine neden olur.

Diyelim ki çok aydınlık bir ortamda bir resim çekmeniz gerekiyor, bunu nasıl ayarlarsınız? Basitçe, sadece küçük bir diyafram açıklığı seçerek. Diyafram açıklığı boyları f-stops cinsinden ölçülmektedir. Yüksek bir f-stop daha küçük bir diyafram açıklığı anlamına gelirken, düşük bir f-stop daha büyük bir diyafram açıklığı anlamına gelir.

Şimdiyse enstantane hızına bakalım (poz süresi). Enstantane hızı diyaframın açık olduğu ve ışığın kamera içeri girmesine izin verdiği zaman süresidir. Enstantane hızı genellikle saniye cinsinden ölçülür. Daha hızlısı daha az ışığın kamera sensörü tarafından tespit edilmesine izin verir ve bu parlak ışıklarda ve güniçi fotoğrafçılıkta kullanılırken, daha yavaş bir enstantane hızı kamera sensörüne daha çok ışık girmesine neden olur ve bu da gece fotoğrafçılığında kullanılır.

Son olarak ISO, kameranın ışığa hassaslığının seviyesine bağlıdır. Genellikle sayılarla ölçülür. Düşük ISO değeri ışığı daha az duyarlı anlamına gelirken yüksek ISO değeri daha çok duyarlı anlamına gelir. Yüksek duyarlı ISO kullanılmasının sakıncası resim daha karıncalı resimlerin ortaya çıkmasıdır. Basitçe, eğer yüksek ISO kullanırsanız karıncalı resimler elde edersiniz.

O zaman düzgün fotoğraflar nasıl çekilmelidir? Ne çok karanlık ne çok aydınlık, bu anlatılan üç kriter değiştirilerek elde edilebilir. Diyelim ki öğlen vakti ve tabiî ki de bolca güneş ışığı var. Eğer diyafram açıklığı çok küçükse ışığın çoğunu engellersiniz. Bu da demek olur ki kamera sensorü ışığı toplamak için daha çok zamana ihtiyaç duyar. Sensorun yeteri kadar ışık toplaması için objektifin de daha fazla uzun açık kalması gerekir. Diğer bir değişle daha düşük enstantane hızına ihtiyaç duyarsınız.

Yukarıdaki diyagram kullanışlı olabilir. Yukarıdan aşağıya ilk seviye objektif açıklığınını, ikinci seviye enstante hızını, üçüncü seviye de ISO değerini temsil etmektedir.

Yazının İngilizce Orijinali

Yazı: Anthony Dejolde

Yeşil Gazete için Çeviri: Alper Çevirgel

(Yeşil Gazete, Lifehack)

Paylaş
Yazar:
Ayşe Ceren Sarı (Editör)