Manşet

‘Deprem sonrası İzmir genelinde kiralar yüzde 25, Bornova’da yüzde 60 arttı’

Yazar:
Haber Merkezi

İzmir Seferihisar açıklarında 30 Ekim günü meydana gelen  ve 115 kişinin ölümüne yol açan depremin ardından 17 bina tamamen yıkılırken yüzlerce ev ağır hasarlı, kullanılamaz hale geldi. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, yaptığı açıklamada, ”Talebin fazla olması ve kiralık evin az olması kira rakamlarını yükseltti. Şu anda elimizde kiralık daire kalmadı” ifadelerini kullandı.

ntv.com.tr’den Tuğba Öztürk’ün haberine göre; İzmir’de yıkıma neden olan depremin ardından vatandaşlar, güvenli ev arayışına düştü. Kiralardaki artışın yanı sıra İzmirlilerin ev standartları da değişti. Kimileri müstakil ev ararken kimileri de binaların en üst katlarına yöneliyor.

‘Kiralar yükseldi’

Özellikle ağır, orta ve az hasarlı binalarda oturanların tek katlı evlere yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Güleroğlu, ”Bu dönemde 4 katlı, 2 katlı ve müstakil evlere geçiş hızlandı” bilgisini verdi.

Deprem sonrasında taşınma telaşına düşen vatandaşların İzmir’deki kiraları artırdığına dikkat çeken Güleroğlu, ”Güvenli ev bulup bir an önce yerleşeceğim diyen vatandaşlar var. Talebin fazla olması ve kiralık evin az olması kira rakamlarını yükseltti” dedi.

İl genelindeki kiralık ev fiyatlarında yüzde 25 seviyesinde bir artış yaşandığını kaydeden Güleroğlu, depremin vurduğu Bayraklı ve Bornova bölgesinde ise artışın yüzde 60’lara ulaştığını ifade etti. Güleroğlu, Bornova’da daha önce 2 bin-2 bin 500 lira seviyesinde olan kiraların 3 bin-3 bin 500 lira bandına çıktığını söyledi.

Fotoğraf:AA

‘Elimizde kiralık daire kalmadı’

İzmir’deki emlakçıların da bu durumdan zarar gördüğünü sözlerine ekleyen Güleroğlu, ”Şu anda elimizde kiralık daire yok. Kiralık ev arayan çok kişi var ama ev yok” diye konuştu.

Deprem en çok Bayraklı, Bornova ve Karşıyaka ilçesini etkiledi. Bu bölgelerdeki güvenli ev talep edenlerin sayısının artmasıyla kiralar da arttı. Güleroğlu, ”İşyerleri ve okulları orada olduğu için o bölgede güvenli ev aramaya çalışıyorlar. Bu da kiraları ciddi oranda artıyor” dedi.

Güleroğlu, kayalıklı alanların deprem daha dayanıklı algısı ile Konak, Güzelyalı, Hatay, Çiğli, Atatürk Mahallesi‘ne talebin çok arttığını söyledi.

Bu deprem ile bir kere daha dayanışma ruhunu gördüklerini ifade eden Güleroğlu, sözlerine şu şekilde son verdi: ”Depremden sonra bizi arayan ev sahipleri üç aylık peşinat alma depremzedelere kiraya ver diyenler oldu. Evimin anahtarını depremzedeler için gönderiyorum diyenler oldu. İnsanlar evlerinde sıcak yemek yapıp getirdiler.”

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024