Deprem bölgesi için uzmanlardan uyarı: En basit önlemler bile alınmıyor, ‘asbest ölümleri’ kapıda

Yazar:
Haber Merkezi

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi, Türk Toraks Derneği ve İstanbul Tabip Odası (İTO) 6 Şubat Maraş depremleri sonrasında havaya karışan asbest ve tozların zararlarına ilişkin Hatay‘da yaptıkları araştırmayı bir basın toplantısıyla açıkladı.

Cağaloğlu’ndaki İTO binasında yapılan toplantıda ÇMO İstanbul Şubesi adına konuşan çevre mühendisi Utku Fırat,  bölgede atık yönetimiyle ilgili hiçbir mevzuatın uygulanmadığını, en basit önlemlerin dahi alınmadığını belirtti.

2-3 Eylül’de yapılan inceleme çalışmasının ardından düzenlenen rapora göre,  insanların yaşam alanlarından alınan 45 numuneden 16’sında asbest tespit edildi. Bakanlıklar arasında koordinasyon olmadığı, bölgede devam eden yıkımlar ve dönüştürmeler sırasında herhangi bir önlem alınmadığına dikkat çekilen raporda asbestin yayılmasını önlemek için yıkımların sulama kullanılarak yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

‘Depremin ardından ikinci yıkım’

Yıkım, enkaz taşıma ve ayrıştırma çalışmalarında hiçbir işçinin maske takmadığını, kamyon kasalarının branda ile örtülmediğini anlatan Fırat, “ “Sulama tek yöntem. Toprağın da kirlenmesi söz konusu. Ancak tehlikenin minimize edilmesi gerekiyor” dedi.

İTO’dan Dr. Esin Tuncay da “Depremin getirdiği yıkımı yaşayan insanlara bir de böylesi bir yıkım yaşatmamak lazım. Sadece deprem bölgesinde değil, kentsel dönüşümün olduğu İstanbul gibi kentlerde de benzer uygulamaların olması gerekiyor” dedi.

Kanserler ve kalp krizlerinde artış beklenebilir

Türk Toraks Derneği adına konuşan Dr. Haluk Çalışır ise 2019 yılında ülkemizde de yasaklanan ancak denetimlerin sıkı olmadığını belirttiği asbestin yarattığı sağlık tehditlerine dikkat çekti:

“Akciğer zarı kanseri, üst hava yolları ve yutak kanseri, mide ve bağırsak sistemleri kanserlerine neden olabilecek bir tehlikeden bahsediyoruz. Depremin olduğu günden beri bütün sivil toplum örgütlerinin yaptığı uyarılarda, binaların üzerinde çok yoğun bir toz olduğunu görüyoruz. Toz masum gibi görünen bir kirletici ancak biliyoruz ki gözle görmediğimiz partikül maddeler havada çok fazla olunca kanser riski artıyor. Kanser oluşturma riski uzun vadeli. Ancak yoğun toza maruziyetin damar sistemi içerisindeki sorunlara yol açtığı biliniyor. Kalp krizleriyle arasında bir bağlantıyı kurmak lazım. Verilere ne siz ne de biz ulaşamıyoruz”.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024