Denizli’nin Pamukkale ilçesinde Güzelpınar Mahallesi’nde yapılmak istenen taş ocağı da kekik tarlalarını tehdit ediyor.
Mahallelinin aktardığına göre Fernas isimli şirket yaptığı yol için tarlalarının olduğu bölgede taş ocağı açmak istedi. Denizli Valiliği’ne Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) için başvurdu.
Valilik, “ÇED gerekli değildir” raporu verdi. Edinilen bilgiye göre 4 Mayıs’ta verilen bu karar mahalleliye ilan edilmek üzere Güzelpınar muhtarına 7 Mayıs günü tebliğ edildi.
Bakanlığa sunulan başvuru dosyasında ise projenin Karayolları 2’nci Genel Müdürlüğü tarafından yapılacağı belirtiliyor. Dosyada kalker ocağının 21,93 hektarlık ruhsat alanı içerisinde 21,71 hektarlık bir alanı kapsadığı belirtiliyor.
Proje alanının tamamı orman sayılan alanda kaldığı belirtilen raporda “Orman alanları ile ilgili olarak Denizli Orman Bölge Müdürlüğü’nden gerekli izinler alınacaktır” ifadeleri kullanılıyor.
Karara 30 günlük itiraz süreci vardı. Fakat şirket itiraz sürecini beklemeden Ramazan Bayramı’nın birinci günü 13 Mayıs’ta ağaç kesimi için çalışmalara başladı.
ANKA’nın haberine göre Fernas şirketi yetkilileri 18 Mayıs’ta mahalleliyle görüşmek üzere alana gitti. Mahalleliler şirket yetkililerine tepki göstererek, taş ocağı istemediklerini dile getirdi.
Bir kadın şirket yetkililerinin kurduğu masaya vurarak, isyan etti. Başka bir kadın ise bir yetkilinin elindeki proje kağıdını alarak, buruşturup masaya fırlattı. Mahalleli şirket yetkililerinin kurduğu masayı devirdi. Bir kadın “İstemiyoruz, istemiyoruz. Terk edin gidin köyümüzü. Biz aç mı kalacağız? Elimizde bir kekiğimiz var, başka bir şeyimiz yok” diye tepkisini sürdürdü.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, şunları belirtti:
Güzelpınar’da askı süreci dolmadan, bayram günü, yangından mal kaçırır gibi Fernas inşaatın çıkarları için, dağları, ağaçları, ovaları talan edenlere karşı vatandaşlarımız, kadınlarımız direndi. Vatandaşlarımız kekik kokan dağlarına ve mis gibi oksijen depolayan ormanlarına sahip çıkmak için inşaat şirketi yetkililerini köyde, mahallede masaları devirerek, geldiklerine pişman ettiler. Uzunpınar, Güzelpınar ve Kutluca’daki kadınlarımız uzun süredir taş ocağına karşı direniyorlar ve gizlice yapılmak istenen projeyi de açığa çıkardılar. Bizler de kadınlarımızla birlikte bu ovalarımıza, kekik kokan tarlalarımıza sahip çıkacağız. Üçüncü kez taş ocağı yapılmasına izin vermeyerek, o firmayı geldiğine ve geleceğine pişman edeceğiz.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…