Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin, iklim değişikliğine karşı iki yıl önce başlattığı “İklim Hareketi İçin Değişime Güç Ver” projesi tamamlandı. İklim planına göre, 2030 itibarıyla Denizli’deki seragazı salımları yüzde %21 azaltılacak.
İklim değişikliği konusunda çalışmalar yürüten Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık iki yıl önce Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinatörlüğündeki “Türkiye’de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında başlattığı “İklim Hareketi İçin Değişime Güç Ver Projesi” tamamlandı.
Kapanış konferansında Denizli Seragazı Envanteri ve İklim Eylem Planı ile ilgili konuşan Bölgesel Çevre Merkezi-REC Türkiye Direktörü Rifat Ünal Sayman, planın küresel, ulusal, bölgesel ve yerel çabaların bir sonucu olarak hazırlandığına dikkat çekti. Sayman, “Başarılı bir süreç yürütüldü ve 10’a yakın çalıştay yapıldı. Liselerde, etüt salonlarında ve Pamukkale Üniversitesi’nde farkındalık etkinlikleri, anketler yapıldı. Bu kapanış toplantısı, yeni bir başlangıç. Umuyorum bundan sonraki süreçte bu eylem planının uygulanmasında Denizli bu konudaki hem öncülüğünü hem de iklim değişiklindeki hazırlığını artırmış olur” diye konuştu.
7’den 70’e eğitimler verildi
Belediye Meclis Başkanvekili Ali Değirmenci ise Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliği eylem planı konusunda öncülük yaptığını kaydederek şunları söyledi: “Öncelikle Türkiye’nin en yeşil şehirlerinden bir tanesiyiz ve en temiz şehir ödülü alan şehirlerden bir tanesiyiz. %49’umuz ormanlarla kaplı. Her yıl binlerce ağacı toprakla buluşturuyoruz. Büyükşehir olduktan sonra şehrimizin tamamındaki atık suları arıtmak gibi bir hedef koyduk. İstiyoruz ki bir damla arıtılmamış su doğaya salınmasın. Katı atık tesislerimizle birlikte çöplerin vahşi depolanmasının önüne geçiyoruz. Bugün Denizli’de her evde insanlar geridönüşümlü atıklarını mavi poşete, evsel atıklarını siyah poşete atıyor. Sadece Denizli’de değil bölgenin tıbbi atıklarını steril hale getiren sistemlerimiz var”
Büyükşehir Belediyesi olarak yaklaşık iki yıldan bu yana sürdürdükleri çalışmayla, Denizli özelinde farkındalık oluşturduklarına dikkat çeken Değirmenci, projenin amacına uygun bir şekilde ilerlediğini söyledi. Değirmenci, “Anaokuluna giden çocuklarımızdan başlamak kaydıyla ilköğretim, lise ve üniversiteye giden gençlerimiz dahil olmak üzere farkındalık eğitimlerinde bulunduk. Onların bulunduğu mekanlarda iklim hareketi nedir, iklim eylem planı nedir anlatmaya çalıştık. Denizlili vatandaşlarımızın gündelik hayatına yeni terimler kazandırdık. İklim hareketi, iklim eylem planı, karbon ayakizini hesaplama gibi. 5.000’e yakın vatandaşımız anketlerimize katıldı” dedi.
İklim komisyonu kurulacak
Denizli İklim Eylem Planı’nın önümüzdeki süreçte Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik planında da yer alacağını ifade eden Değirmenci, “Nasıl bu süreci takip ettiysek bundan sonra da yine büyükşehir belediyemizin, kamu kurum ve kuruluşlarımızın, STK’larımızın içerisinde olduğu bir iklim komisyonu oluşturmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin 2030 yılında seragazı salımında %21 gibi bir azaltım hedefi var. Biz de iklim eylem planımızda 2030 yılı itibarıyla Denizli’deki seragazı salımlarında %21 azaltım hedefliyoruz” diye sözlerini noktaladı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…