Kadın

Covid-19 salgını, kadınları kariyerini bırakma noktasına getirdi

ABD’li Lean In ve McKinsey & Company, yeni yayımladığı “İşyerinde Kadınlar” raporunda, dört kadından birinin Covid-19’un etkisiyle daha az stresli ve daha az maaşlı bir işe geçmeyi ya da işten ayrılmayı düşündüğünü tespit etti.
Facebook’un operasyon direktörü ve Lean In’in kurucusu Sheryl Sandberg raporla ilgili şunları söyledi:

Bu, şimdiye kadar gördüğümüz en endişe verici rapor. Bu rapor, şüpheleri doğruluyor, daha önce verilere sahip değildik. Koronavirüs kadınları inanılmaz derecede sert bir şekilde etkiliyor ve işgücündeki kadınlar için kaydettiğimiz ilerlemeyi geriletmesi riskiyle karşı karşıyayız.”

Kadınlar ‘tükenmiş’ hissediyor

Araştırmacılar, geçen altı yıldan bu yana ilk kez kadınların işgücünden erkeklere kıyasla daha yüksek oranlarda ayrıldığına dair kanıtlar gördüğünü ifade ediyor.

İşten ayrılan veya işten ayrılmayı düşünen kadınların sayısındaki bu artış, büyük ölçüde kadınların karşı karşıya kaldığı bakım krizinden kaynaklanıyor ve bu sorun, salgın nedeniyle okulların ve bakımevlerinin kapalı kalmasıyla daha da derinleşmiş durumda.

Lean In ve McKinsey & Company’ye göre, anneler, babalara göre Covid-19 krizi süresince ev işlerinin ve çocuk bakımının çoğundan üç kat daha fazla sorumlu. Ayrıca babalara göre, pandemi sırasında bakım sorumlulukları nedeniyle iş performanslarının olumsuz değerlendirilmesinden iki kat daha fazla endişe duyuyorlar. 

Rapor, ABD’de birçok kadının işte ve evdeki ağır yükü nedeniyle tükenmiş hissettiğine işaret ediyor.

‘Çift çift vardiya’

Sandberg, salgından önce bile, anneler zaten çift vardiya çalıştığını,  iş gününü bitirip, daha fazla ev işi ve çocuk bakımı yapmak için eve geldiğini söylüyor:

Şimdi koronavirüs ile çift çift vardiyayla karşı karşıyayız. Biliyorsunuz, anneler koronavirüs sırasında babalara göre haftada 20 saat daha fazla ev işi ve çocuk bakımına harcıyorlar. Haftada yirmi saat daha fazla iş, tam zamanlı bir işin yarısıdır.”

Sandberg, ayrıca kadınların erkeklerden daha yüksek bir performans standardına tabi tutulduğunu ve bu temel alınarak terfi ettirildiği gerçeğini düşündüğünüzde bu durumunda özellikle endişe verici olduğunu ekliyor.

“Çocuklarınız okula giderken mümkün olanın, çocuklarınız evde eğitim görürken mümkün olmadığını anlamalıyız” diyen Sandberg, şirketlerin hedeflerini yeniden belirlemesi, son teslim tarihlerini uzatması ve performanslara yansıtması gerektiğini belirtiyor.