Kategoriler: ManşetTürkiye

Çorlu Tren Kazası Davası 7 Eylül’e ertelendi

Çorlu‘da 2018 yılında meydana gelen ve 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin ise yaralandığı tren kazası davasının 7. duruşması bugün Çorlu Halk Eğitim Merkezi‘nde görüldü.

Kazada yaralanlar ve yakınlarını kaybedenler, ellerinde ölenlerin fotoğraflarıyla duruşmaya geldi.

‘Menfezler ve borular yetersiz’

7. duruşma, Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi‘nin talebi üzerine bilirkişi olarak atanan Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım, Doç. Dr. Hüseyin Onur Tezcan, Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Kocabaş, Dr. Öğretim Üyesi İlker Üstoğlu, Araştırma Görevlileri Dr. Haluk Yılmaz ve Dr. Mehmet Ufuk Turan tarafından hazırlanan ek raporun okunmasıyla başladı. Raporda şu ifadelere yer verildi:

Kaza mahallindeki menfezlerin ve boru geçişlerin kapasiteleri, havza debileri için yetersizdir. Ayrıca boru geçişlerin girişleri toprak altında kaldığından çalışmadıkları tespit edilmiştir. Kaza güzergahı üzerinde demiryolu hidrolik sanat yapıları ve akarsu yatak düzenlemeleri, kaza sonrası düzenlemeler dahil günümüz mühendislik hizmetine uygun değildir.

Yapılan incelemeler sonucu çıkan bulgular, demiryolu alt yapısının uygun olduğunu, kazanın meydana gelmesinde alt yapı ile ilgili bir etkinin söz konusu olmadığını göstermektedir. Kazanın meydana geldiği Uzunköprü-Halkalı hattında yapılan incelemeler sonunda yolun alt yapısına ve üst yapısına uygun olduğu ve seyir güvenliğini olumsuz yönde etkilemediği kanaatine varılmıştır.”

Duruşma ertelendi

Müştekiler ve müşteki avukatları son bilirkişi raporunun tespitlerine dayanarak dönemin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü ve Ulaştırma Bakanı’nın yargılanmasını istedi.

Sanık avukatları ise bilirkişi raporunda bahsedilen kusurların giderilmesinin müvekkilinin sorumluluğunda ve görev tanımı içinde olmadığını iddia edip TCDD’nin birçok başvuruya cevap vermediğini, gerçekleri gizlediğini söyledi.

Mahkeme heyeti, ailelerle avukatların isteği üzerine savcılığın ek iddianameyi geliştirmesini talep etti. Duruşma, 7 Eylül 2021’e ertelendi.

‘Adalet yerini bulsun’

Duruşma öncesinde Santral Durağı‘nda aileler bir araya geldi. Aileler ve konunun takipçileri pankart açıp duruşmanın yapılacağı salona yürüdü.

Mahkeme salonu önünde açıklama yapan aileler, sorumluların hak ettikleri cezayı almalarını istedi.

Kızı Bihter Bilgin, kız kardeşleri Emel Duman ve Derya Kurtuluş‘u kaybeden Zehra Bilgin, duruşma öncesi yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

Yeni çıkan bilirkişi raporunda suçlu TCDD olarak gösterilmiştir. Bugün burada bize adaleti verecek olan insanların bunu görmesini temenni ediyorum. Bir mucize olsun, adalet bizi bulsun.”