[COP27] Protestolar sürüyor: Kayıp ve hasar için paraları sökülün!

İklim krizinden adaletsiz şekilde etkilenen ülkelerin olan zararlarının tazmin edilmesi ve kayıp – zarar mekanizmalarının kurulması, Şarm El-Şeyh‘te dördüncü gününe giren COP27’nin en büyük gündem maddesi.

Aktivistler bugün, gelişmiş ülkelerin emisyonlarıyla yıkıcı iklim etkilerine maruz kalan Küresel Güney ülkeleri için finansman sağlanması konusunda bir protesto daha düzenledi.

“Ellerinde kayıp ve hasar için paraları dökülün!” yazılı pankartlarla toplanan aktivistler, müzakerelerden somut eylemler çıkmasını istedi.

Savunmasız ülkelerin milyonlarca dolarlık hasarlara neden olan ve birbiri ardına gelen iklim felaketleriyle uğraştığına dikkat çeken eylemciler, “Buradaki delegelerin bu savunmasız topluluklar ve Küresel Güney‘in insanları için durumun ne kadar ciddi olduğunu anladıklarını sanmıyorum. Müzakerelerin yine hiçbir azaltım ve onarım hedefi olmayan yeni boş konuşmalara dönüşmesine müsaade edemeyiz!” dedi ve “Kayıp ve hasar için paraları sökülün!” sloganları attı.

Bugun COP27’de insan hakları savunucuları, kaybedilen öldürülen ve hapsedilen aktivistler için beyaz giydi.

COP merkezinde beyazlar içinde toplanan bir başka grup, İngilizce ve  Arapça pankartlarla sloganlar atarak insan haklarının yerine getirilmesi için çağrı yaptı.

“Feministler ve insan hakları savunucuları burada diyerek eylem yapan gruptan konuşmacılar, “Bu plastik COP’u kabul etmiyoruz” dedi.

Ardından, öldürülen, kaybedilen ve hapsedilen hak savunucularının isimleri okkundu ve “Daha düşmediler!” (#NotYetDefeated) sloganı atıldı:

Dün de bir grup iklim aktivisti, tüm kısılayıcı kurallara rağmen bir protesto düzenleyerek ulusları temiz enerjiye geçişin hızlanması, yeni petrol ve gaz arama çalışmalarına yatırımınson verilmesi çağrısında bulunmuştu. Şarkılar söyleyip slogan atan eylemciler “Fosil Yakıt Şirketlerinden Finansman Sağlayın” ve “Gaz Yok” yazan pankartlar taşımıştı.

Başka bir grup aktivist de “fosil yakıtın hızlı, adil ve hakkaniyetli bir şekilde aşamalı olarak kaldırılmasını” talep eden bir protesto düzenlemişti.

Bunlar COP27’nin başlangıcından bu yana görülen çeşitli aktivizm gösterileri oldu. Mısır hükümetinin antidemokratik uygulamaları ve Şarm El-Şeyh şehrinin kısıtılılıkları nedeniyle bu sene COP’un çok daha az protestya sahne olacağı tahmin ediliyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete