Bu yıl İskoçya’nın Glasgow şehrinde gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) hazırlıkları koronavirüs gölgesinde gerçekleşiyor.
İklim krizine karşı uluslararasında yürütülen en kapsamlı müzakere dünyanın dört bir yanından iş insanı, devlet insanı, aktivist ve bilim insanını bir araya getiriyor. Guardian’dan Fiona Harvey’in haberine göre virüs salgını nedeniyle sınır kapılarının kapatılması ve belli bölgelere uçuşların yasaklanması şimdiden hazırlıkları engellemiş durumda.
Müzakereler Kasım ayında gerçekleşecek olsa da, iklim zirvesinde sorunları çözüme ulaşması için gereken diplomasi turu hali hazırda devam ediyor. Gerekli kampanyalar ise ülkelerin seyahat engellerine, ve ülkelerdeki kornavirüs gündemininin önceliklendirilmesi engellerine takılıyor.
Dünyanın en büyük sera gazı emisyonu kaynağı olan Çin, iklim görüşmelerinde kilit rol oynuyor. ABD Paris anlaşmasından çekilirken, Çin’in karbon konusunda güçlü yeni taahhütler alıp almayacağı COP26’nın başarılı olup olmayacağının belirlenmesinde etkili olacak. Ancak, ülke çapında virüs sebebiyle yaşanan ölüm sayısının 2 bin 945’e yükselmesi, iklim tartışmalarını arka plana bırakıyor.
İtalya bu yılki görüşmelerde de önemli bir rol oynuyor çünkü ülke resmi olarak Cop26’ya ev sahipliği yapıyor ve orada bazı önemli ön toplantılar planlanıyor. Normalde, bu aşamada çırak iklim görüşmelerinden önce, ev sahibi ülkeden yetkililer ve politikacılar kilit ülkelerde toplantılar yapacaklardı.
Bununla birlikte, müzakereler konusunda deneyim sahibi insanlar İngiltere ve BM’nin diplomatik hazırlıklara devam etmek için iletişim teknolojisinden yararlanacaklarını belirtti. Paris görüşmelerinde, müzakereciler Facebook ve diğer sosyal medya platformları üzerinden düzenli konuşmalar düzenledi ve aktif WhatsApp gruplarına sahipler. Video konferans da giderek daha fazla kullanılıyor.
Bu teknolojilerin kullanılmasının seyahatten kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltma avantajı da bulunuyor. Bangladeş’teki Uluslararası İklim Değişikliği ve Gelişme Merkezi direktörü Saleemul Huq, sanal toplantıların kullanılmasının “istenmeyen bir fayda” olabileceğini söyledi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…