Kategoriler: Eğitim

Çocuk okuldan korkuyorsa

Yazar:
Gülden Akyol

Bu yıl ilköğretim ve liselerde yeni öğretim yılı 19 Eylül’de başlayacak. Oysa ilköğretim 1. sınıf öğrencileri için okul, geçtiğimiz Pazartesi günü, okulöncesi eğitim öğrencileriyle birlikte başladı. Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl uygulamaya koyduğu “uyum programı”yla, okulla ilk kez tanışan çocukların yaşabilecekleri sorunları kısa sürede aşmayı hedefliyor. Okula yeni başlayanlarda çok sık görülen sorunlardan biri de “okul korkusu”. Okul korkusu yaşayan çocuklarda; karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi fiziksel tepkilerin yanı sıra ağlama, bağırma, hırçınlık , öfke nöbetleri ve çeşitli agresif davranışlar görülebiliyor.

Çocuklar okuldan neden korkar?

Uzmanlara göre, bağımlı ailede yetişen, sorumluluk verilmemiş, özerklik kazanamamış çocuklarda zeka düzeylerinde bir sorun olmasa da okul korkusu yoğun olarak yaşanabiliyor. Aşırı korumacı ailede yetişmiş, arkadaş deneyimi olmayan, sorumluluklarını bilmesine ve üstlenmesine fırsat verilmemiş çocuklarda okulla birlikte sorunlar baş gösteriyor. Çocuk evin korunaklı yapısından, anne ve babasının kanatları altından çıkmak istemiyor; kendine güveni yeterince gelişmediğinden, yalnız kaldığında nasıl davranacağını bilemiyor ve korkuyor.

Bazen bu kaygı ve korku hali, öğretmenin yanlış tutumu veya diğer çocukların alay etmesiyle ortaya çıkabildiği gibi, psikiyatrik bozukluklar olarak adlandırılan; Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu, Özel Öğrenme Güçlüğü/ Zeka Engeli, Davranım Bozukluğu, Depresyon, Sosyal fobi gibi durumlardan da kaynaklanabilir.

Zaman zaman aile içi iletişim sorunları, boşanma, kardeşin evde kalması, kardeş kıskançlığı, ailede ölüm-kaza-hastalık gibi nedenlerde okul reddine sebep olabiliyor.

Çocuğa nasıl davranmalı?

Sorunun çözümünde anne babanın bilgilendirilmesinin ve öğretmenin tutumunun önemli olduğuna dikkat çeken Rehberlik ve Psikolojik Danışma uzmanı Mehmet Menekşe‘nin ebeveynlere önerileri şöyle: “Kendinizi çocuğunuzun yerine koyun ve duyduğu kaygı ve endişeyi anlamaya çalışın. Çocuğunuzu cezalandırmayın, küçük düşürücü sözlerle aşağılamayın. Sabırlı, kararlı ve tutarlı tavır içinde olun. Sorunu görmezlikten gelmek, bir sonraki yıla havale etmek ancak çözümü zorlaştırır. Okula gitme konusunda ödün verilmemeli, mutlaka okula gitmesi sağlanmalıdır. Bu çözümün yarısıdır. Vedalaşmalar çabuk ve kısa süreli olmalı, ayrılıkların doğal olduğu hissettirilmeli. Çocuğun kendini terk edilmiş ve yalnız hissetmesine yol açacak davranışlardan kaçınılmalı. Çocuğunuzda okul korkusu var ve bu konuda sorunu çözmede yetersiz kalıyorsanız bir çocuk psikologundan yardım isteyiniz.”

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024